Încă din Grecia antică, terapia cu sare a fost recomandată de Hipocrate pentru diferite probleme respiratorii (astm bronșic, bronșite cronice), iar azi se folosește și în unele afecțiuni cutanate (psoriazis, dermatită atopică) și afecțiuni alergice sau reumatismale.
Haideți să vedem ce sunt aerosolii salini și de ce sunt benefici în anumite afectiuni. Aerosolii sunt microparticule aflate în suspensie și răspândite relativ uniform în atmosfera din salină sau de la mare. Au dimensiuni între 0,1 și 0,9 microni, se mențin în aer o perioadă mare de timp și pot fi inhalați de către pacient în mod natural, pe cale nazală și orală.
Aerosolii de dimensiuni mici (0,1 – 0,5 microni) ajung până în alveolele pulmonare, iar cei mai mari se depun în căile respiratorii superioare (nas, gură, laringe, faringe). Aerosolii cu sare se depun pe mucoasa tractului respirator, de unde sunt absorbiți și prin proprietățile hidrofile (de a atrage apa) reduc vâscozitatea secrețiilor și mobilizează cilii din tractul respirator, permițând o eliminare eficientă a secrețiilor, toxinelor și a focarelor infecțioase (stafilo-streptococice), prezente atât la adulți, cât mai ales la copii, focare ce declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii a căror prezență scade imunitatea organismului.
Observațiile de-a lungul timpului asupra persoanelor cu afecțiuni respiratorii au arătat că mucusul din tractul respirator se îngroașă în condițiile în care pierde din umiditate și salinitate, cauza fiind un aport insuficient de lichide și sare. Astfel, inspirarea de aerosoli salini restabilește raportul optim de umiditate și salinitate în tractul respirator.
Aerosolii din salină sau de la mare se absorb și prin piele, prin depunere, datorită umezelii și diferenței de temperatură a suprafeței pielii față de atmosferă. Ionii de sare sunt absorbiți și în sistemul limfatic – stimulează sistemul imun, stimulează microcirculația sanguină a pielii și au efect favorabil asupra părului.
În salină nu există microbi sau alergeni, fapt care oferă sistemul imunitar șansa de a se odihni în timpul tratamentului. Timpul optim pentru o terapie eficientă cu aerosoli salini se stabilește în funcție de afecțiunea avută. Se pare că trei săptămâni de aerosoli marini sunt echivalente cu 7 – 10 ședințe de 45 minute la salină.
Aerosolii cu sare sunt benefici în afecțiunile respiratorii – astm bronșic, bronșite, rinite alergice și rinosinuzite; afecțiuni cutanate – dermatită atopică, psoriazis; afecțiuni reumatismale, dar sub nicio formă nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos de bază al bolii.
Afecțiunea de bază – Timpul necesar în salină
Bronșită acută – 12-14 zile
Sinuzită acută – 3-5 zile
Rinită alergică – 14-18 zile
Alergii – 7-12 zile
Astm bronșic ușor – 12-14 zile
Astm bronșic persistent moderat-sever – 18-21 zile
Bronșită cronică obstructivă – 18-21 zile
Bronșită cronică simplă – 18-21 zile
Sinuzită cronică – 14-18 zile
Răceală sau gripă – 3-8 zile
BPOC – 7-12 zile
Fibroză chistică – 20-25 zile
Eczemă – 12-18 zile
Infecții ale urechii (otite) – 3-8 zile
Pneumonie subacută – 12-14 zile
Psoriazis – 12-18 zile
Bronșite recurente – 12-14 zile
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…