Categories: SocialUltima ora

Soriciul, „delicatesa” toxica din farfurie

Mâncăm mai ales șorici. În crenvurști, în parizer, în salam, chiar în și pateul de pasăre, mâncăm, de fapt, șorici de porc. Acesta este principalul ingredient cu ajutorul căruia sunt falsificate mezelurile, alături de grăsime, tendoane sau urechi.

Dizolvat sub forma unei mase gelatinoase, șoriciul ajunge direct în mezeluri sau în pasta de pate. Este ascuns pe post de coagulant între diversele componente mai mult sau mai puțin chimice ale preparatului, fără ca acest lucru să fie adus la cunoștința consumatorului. Sau, după caz, e adus la cunoștința celui care știe să interpreteze o etichetă.

„Cu cât mențiunea ”șorici” este mai la începutul listei de ingrediente, cu atât mai mult șorici se găsește în respectivul preparat”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nu întotdeauna însă șoriciul apare ca atare. Dacă citiți pe etichetele unui preparat din carne „hidrolizat proteic” sau „proteină colagenică”, să știți că este vorba tot de șorici.

„În mezeluri, șoriciul se transformă în emulsie printr-o reacție chimică în combinație cu acidul lactic. Emulsia, împreună cu un gel și un colorant, se utilizează pentru a închega restul ingredientelor, soia, sau poate carne, emulsia având rol și de coagulant în produs”, explică un specialist din domeniul carmangeriei. De ce se folosește emulsia de șorici în mezeluri? Simplu: din rațiuni de cost. „Emulsia poate fura din produs cât se dorește, în funcție de cât de ieftin faci produsul sau în funcție de cât vrei să câștigi la el”, spune sursa noastră.

Medicii și nutriționiștii avertizează la pericolele ascunse în spatele produsului. „Șoriciul nu hrănește și este extrem de indigest. Nu este indicat celor care suferă de hiperuricemie, dar nici persoanelor care se știu cu boli sau sensibilități ale ficatului sau rinichilor, nici copiilor sau bătrânilor. Fiind o proteină colagenică cu valoare biologică mică și digestive foarte redusă, șoriciul face greu digerabile alimentele în care se găsește, generează producția de oxipurine care se depun în articulații și provoacă guta. De aceea recomandarea mea fermă este: citiți etichetele”, susține dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Românii consumă anual circa 9-10 kg de mezeluri, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Române a Cărnii. Din totalul vânzărilor de mezeluri, ponderea cea mai mare o deţin salamurile, cu 40%, urmate de cârnaţi şi crenvurşti, cu 20% şi parizer, cu 15%.

Medicii nutriţionişti afirmă că unii producători adăugă şorici, apă, grăsime şi tendoane, în cantităţi mai mari decât ingredientul de bază, carnea. Acesta aspect apare şi într-un raport de activitate al ANPC, potrivit căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare.

Produse precum parizerul, crenvurştii sau salamul de vară aveau un conţinut de proteine mai mic cu 2% faţă de prevederile legale, semn că la prepararea lor s-a folosit foarte puţină carne. De exemplu, un parizer de curcan conţinea, de fapt, emulsie de şorici şi slănină de porc.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

O oră ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

16 ore ago