Categories: Sănătate

Reteta electronica, o necunoscuta pentru medicii din spitale

Medicii din spitalele timişene nu sunt pregătiţi să elibereze reţete electronice. Asta, deși sunt mai puțin de două luni până când sistemul care a început să funcţioneze încă din vară va deveni obligatoriu. La maternitatea Bega, de exemplu, în prezent nu se eliberează reţete electronice.

Medicii din spital, cel puţin la noi, nu prescriu. Ar trebui să ştim şi ne-a fost prelucrată ca şi idee, dar noi îndrumăm pacienta către medicul de familie pentru a îi scrie reţete compensate. Atâta timp cât lucrăm în sistemul sanitar ar trebui să cunoaştem paşii în toate domeniile, cât de cât să fim informaţi că există această posibilitate, că se practică. La noi, repet, nu se aplică sistemul în acest moment”, spune medicul primar ginecolog Elena Bernad.

Situaţia nu e cu nimic diferită în celelalte unităţi medicale de stat din judeţ, deși sistemul de prescriere a rețetelor electronice e funcțional și este utilizat de aproximativ jumătate din medicii de familie. Medicii din spitale oricum prescriu rar rețete compensate, deși, conform contractului-cadru, ar trebui să facă acest lucru la finalul consulturilor și la externarea pacienților. Pe de altă parte, conform aceluiași contract, medicii de familie nu au voie să scrie rețete, dacă i-au dat bolnavului, anterior, bilet de trimitere către specialist.

Garantat sunt pregătiţi medicii de familie, mai puţin sunt medicii din spital care, în general, nu au prea avut tragere de inimă să prescrie reţete. O să rezolvăm această chestiune, pentru că este normal să prescrie şi ei. Medicii de familie au fost nemulţumiţi că trebuiau să le prescrie reţetele medicilor de spital. Fiecare trebuie să îşi facă treaba”, explică Marius Filip, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Fie că vorbim despre medicii de familie sau despre cei care lucrează în spitale, de la 1 ianuarie, cei care uită să încarce reţetele în program sau nu le înregistrează din diferite motive vor fi sancţionaţi.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

3 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

18 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

19 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

21 de ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

22 de ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

o zi ago