Categories: Zâmbete amare

„Iepurele” Blaga si „testoasa” Suciu

Convins de Constantin Ostaficiuc și Alin Popoviciu, președintele național al PDL, Vasile Blaga, a venit să candideze pe colegiul senatorial de Sânnicolau Mare. I s-a spus că e doar o formalitate câștigarea acestui colegiu și nu va fi nevoit să facă absolut nimic. E arhisuficient renumele de Buldog, pentru a-i impresiona la maximum pe alegători, care vor da buluc la urne pentru a-și pune ștampila pe candidatul ARD.

De cealaltă parte, din partea USL, inițial, nu prea avea chef nimeni să intre în această confruntare, mulți lideri fiind paralizați numai la auzul numelui de Blaga. Astfel că a fost scoasă din căciulă varianta Matei Suciu, un PSD-ist fără anvergură în partid, fără bob de sclipire. Una peste alta, un individ blajin și bun executant al ordinelor date de șefi. Printre zâmbete zeflemitoare și multe ironii, Suciu și-a luat însă rolul în serios și a purces să se bată cu ditamai liderul PDL

Această luptă dintre Blaga și Suciu îmi amintește de o fabulă a lui Esop cu cursa de alergare între un iepure și o broască țestoasă. Chit că se dă buldog, Blaga și-a luat în cursa electorală rolul iepurelui din fabulă. Arogant, sfidător și prost consiliat, Blaga a crezut că poate să înceapă cursa cu un pui de somn, așa cum a făcut și iepurele în fabulă. Când urecheatul s-a trezit, țestoasa, întruchipată de Suciu, era aproape de finish, avantajul fiind insurmontabil. „Numai cu perseverență poți câștiga o cursă”, a fost mesajul broaștei în fabulă.

Așa și Suciu, în timp ce Blaga dormita, a luat la pas colegiul, cu multă perseverență, comună cu comună, sat cu sat, cătun cu cătun, casă cu casă. E adevărat și faptul că a foat ajutat mult de liderul PSD Timiș, Titu Bojin, pentru care candidatura lui Suciu a fost un pariu personal. La fel de adevărat este și faptul că, de cealaltă parte, PDL-iștii s-au cam dat la fund.

Și aici trebuie remarcată ciudata metamorfoză a PDL. N-a trecut anul de când, de la mic la mare, toți portocaliii, de la lideri, primari, la membri sau băgători de seamă din anturajul partidului, cu o aroganță maximă, controlau la sânge acest județ. Erau mari, erau intangibili și făceau absolut ce doreau mușchii lor. În câteva luni însă, filiala PDL-istă arată ca și pulverizată. Și aici trebuie discutat și despre caracterul dubios al acestor oameni.

Mulți dintre foștii PDL-iști sunt acum PSD-iști cu acte în regulă. Alții, fără să-și schimbe carnetul, s-au predat liderului PSD, Titu Bojin. Cei mai puțini nocivi s-au ascuns prin bârlogurile lor, ca să-și numere banii acumulați în ultimii ani. Aceștia sunt oamenii care au condus județul în ultimii ani și cu care s-au înconjurat Ostaficiuc, Popoviciu etc.! Iar acum se demonstrează că PDL Timiș n-a fost o organizație de partid, ci, mai degrabă, o gașcă eterogenă de indivizi puși pe înavuțire. În atare condiții, „țestoasei” Suciu i-a fost mult mai ușor să alerge. Dar nici „iepurele” Blaga, Ostaficiuc și Popoviciu n-au făcut nimic pentru a-și păstra oamenii în partid, pentru a-i mobiliza în cursa electorală.

Cert este faptul că, din perdant sigur, Suciu este acum pe cale să-și „închidă” colegiul, adică să obțină peste 51%, caz în care ar deveni un erou național al PSD, iar Blaga, după mulți ani de parlamentarism, va fi nevoit să stea acasă, luând o „țeapă” de zile mari. Chiar și dacă acest lucru nu se va întâmpla, e clar că Suciu va fi pe primul loc în colegiu, iar Blaga va obține un mandat la mustață, prin redistribuire. Și în mod cert ar trebui să învețe și o lecție dură de viață.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

6 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

7 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

9 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

10 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

12 ore ago