Categories: Klaus Vaterland

Frezele sarmantului domn Robu

Șefii de cartier nu sunt niște interlopi, cum poate am fi tentați să credem, ci niște bătrânei extrem de utili șefilor administrației locale timișorene. Ei sunt folositori primarilor pentru simplu fapt că fac legătura între edil și contribuabil sau, dacă vreți, între ales și alegător atunci când e cazul. Astfel că șefii consiliilor de cartier au fost până anul trecut niște „ciuhanzi” mai mici, iar din iunie trecut au devenit niște Nicolae Robu mai de periferie. Rolul lor de comunicatori n-a scăzut nici măcar atunci când primarul a ales să dialogheze pe Facebook, fiind limpede că nu către acea țintă duceau șefii de cartier spusele primarului, ci mai degrabă către cetățenii de vârsta a treia, pensionarii ăia fioroși, gata-gata să-și ia beregata din cauza tabelului la întreținere.

Ei, șefii consiliilor de cartier, au primit zilele trecute din mâna primarul Robu niște freze de curățat zăpada de pe trotuarel. Vreo 19. Ați putea zice că fiecare cu freza lui și că nu e treaba mea cum se organizează primăria curățatul trotuarelor, bine că o face. Și că, în loc să exult la auzul atâtor lucruri bune, eu îmi caut treabă în ciorba edilului șef. În chestiunea frezelor de zăpadă plătite de primărie și oferite în custodie șefilor consiliilor de cartier mă simt din nou contribuabil de rangul doi.

Și n-am să înțeleg de ce Primăria Timișoara nu-și asumă responsabilitatea de a deszăpezi exclusiv aleile publice, parcurile, trotuarele din fața instituțiilor publice aparținătoare și nu lasă treaba din fața imobilelor private în sarcina proprietarilor, cum zice la hotărârea de consiliu. Iar dacă respectiva treabă nu se face, să aplice amenzi peste amenzi, până își curăță și Horia Cristian zăpada din fața casei.

Stând într-o zonă de case și neavând asociație de locatari, probabil că freza dlui Robu nu va ajunge niciodată să curețe și strada mea înainte să se strice sau să zacă în vreo boxă din cauza neînțelegerilor dintre utilizatori, convinși fiecare în parte că a băgat mai multă benzină decât celălalt. Asta dacă găsesc manipulantul că, nu-i așa?, e greu să găsești pe cineva să pună mâna la muncă pe o alee de blocuri cu câteva sute de familii.

Da, plătesc taxe și acei contribuabili care locuiesc pe străzi care, din lipsă de bani la bugetul local, nu sunt cuprinse în planul de deszăpezire municipal și n-a murit nimeni din atâta. La fel cum cotizanții la fondul de sănătate se văd discriminați când află că banul lor recoltat de statul semiliberal nu circulă la cabinetul medical privat, observând cum socialist-populismul servește mai cu seamă acolo unde nu se plătesc impozite. Dar asta e altă poveste, care nu are legătură cu edilul nostru, preocupat mai degrabă de disconfortul lui Crin în fața lui Chiliman.

Aș fi preferat să aud din gura primarului Robu cum a penalizat persoanele responsabile cu proasta deszăpezire, cum a penalizat firmele contractante și câte amenzi au fost date pentru trotuarele necurățate de privați, dar mai ales de către cei care lucrează pentru primărie. Ce urmează? Mașini de tăiat iarbă, aspiratoare pentru frunze din banii tuturor pentru a lubrifia relația cu baza piramidei electorale, premiată prin gestul primarului Robu pentru faptul că nu s-a obosit (acolo unde a fost cazul) să pună mâna pe tradiționala lopată la prima ninsoare serioasă a iernii. Asta da sancțiune!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago