Liceul de Arte Plastice pleaca din centrul Timisoarei!

Primăria Timișoara era să fie executată silit, săptămâna trecută, din cauza chiriei neplătite a Liceului de Arte Plastice. Instituția funcționează de mai multă vreme fără acordul municipalității în clădirea din centrul orașului. Primarul Nicolae Robu promite că școala va fi mutată.

Municipalitatea datorează Fundației Caritatea suma de 2,1 milioane de lei, reprezentând chiria neplătită pentru imobilul în care se află Liceul de Arte Plastice, pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 30 aprilie 2011. Proprietarul clădirii a cerut, săptămâna trecută, executarea silită a PMT. Tentativa a eșuat doar dintr-un motiv strict tehnic: pe executarea silită era trecut indicativul codului fiscal.

Primarul Nicolae Robu e foc și pară din acest motiv. El spune că Liceul de Artă va fi mutat fără discuție în perioada imediat următoare. „Declar solemn că liceul de arte va fi mutat din această clădire, cu tot cu riscul de a fi zi de zi proteste în stradă” a declarat Robu.

În iulie 2011, consiliul local de la acea vreme a votat, cu o singură abținere, mutarea liceului în clădirea fostei școli generale 9, pe Bd. Rebreanu. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu declara categoric că municipalitatea nu va mai plăti chiria de 31.000 de euro pe lună solicitată de Fundația Caritatea.

Părinții elevilor de la Arte nu au fost de acord cu mutarea, astfel că, în septembrie același an, susțineau că vor plăti ei utilitățile, pe care municipalitatea anunțase că nu le va mai achita. Între timp, școala a acumulat datorii importante și la utilități.

Povestea Liceului de Arte Plastice începe în noiembrie 2003, când comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase a emis o decizie prin care imobilul era retrocedat Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, respectiv Fundaţiei „Caritatea”. În acel an, directorul școlii a încheiat cu noii proprietari un contract pe cinci ani, cu o chirie lunară de 600 de euro.

În 2008, acelaşi director de liceu a semnat un act adiţional la contract, prin care chiria a a crescut la 31.000 de euro. Alte acte adiționale au fost semnate în 2009 și 2010, cu prelungire pe câte un an, în baza înţelegerii dintre reprezentanţii Fundaţiei Caritatea şi cei ai Liceului de Arte Plastice. Toate aceste acte adiționale au fost semnate doar de Eugenia Drăgoi, fostul director. Nici primul act adițional, nici cel de-al doilea nu au fost semnate și avizate de municipalitate.

Nicolae Robu a anunțat că PMT o va da în judecată pe Eugenia Drăgoi și alte persoane fizice responsabile de această situație. Mihai Costa a fost însărcinat să caute spații atât pentru Clinica de Dermatologie, cât și pentru Liceul de Arte. Robu mai spune că de vină pentru această situație este fosta administrație Ciuhandu, care nu ar fi avut forța să rezolve problema apelând la toate pârghiile.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

21 de minute ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

3 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

4 ore ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

5 ore ago