Marcel Tolcea, schimbat de la Muzeul de Arta: „E o rafuiala politica”

Soarta lui Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara, a fost pecetluită marți. O comisie de verificare a activităţii i-a dat acestuia nota 5,89 și a recomandat încetarea mandatului său de director, pentru activitate nesatisfăcătoare. Tolcea va contesta nota și spune că, de fapt, nu este vorba decât despre o răfuială politică.

Comisia care a examinat, marți, activitatea din ultimul an a lui Marcel Tolcea ca director al MArT a fost formată din istoricul Miodrag Milin, şeful comisiei de cultură din CJT, Răzvan Hrenoschi, sindicalistul Adrian Negoiţă, profesorul Carol David, de la Universitatea de Arte din Timişoara, şi rectorul Academiei de Arte din Bucureşti, Cătălin Bălescu. După ce au discutat cu Tolcea, cei cinci au dat și verdictul: nota 5,89! În aceste condiții, directorul muzeului e ca și plecat, așa cum, de altfel, deBanat.ro anticipa acum câteva zile.

Marcel Tolcea a rămas stupefiat de evaluare. „E ciudat ca după o convorbire cu comisia în care am fost evaluat în legătură cu anul 2012 să primesc nota 5,89. E ciudat din următoarele 22 de motive, de fapt 22 de expoziții, din care doar șapte finanțare din banii publici. Printre acestea, trei ale unor mari artiști români – Țuculescu, Ștefan Bertalan și Romul Nuțiu sau una dedicată marelui arhitect Horia Creangă. Din această perspectivă, mi se pare ciudat să primești o asemenea notă. Cred că, mai degrabă, e vorba de o răfuială politică, pentru că, probabil, opiniile mele politice, pe care nu le manifest în muzeu și nici în timpul expozițiilor, nu sunt plăcute unora sau altora”, spune Tolcea.

„Le mulțumesc că nu mi-au dat, de exemplu, 6,97, pentru că era mult mai caraghios. Voi contesta această notă, pe proceduri mai întâi, pentru că, de la data emiterii hotărârii de consiliu județean până azi, comisia a fost modificată de trei ori. Au fost aduse persoane de la București, persoane de valoare în lumea artelor, dar care n-au fost în viața lor în Muzeul de Artă. Alte persoane din comisie, cu toată aprecierea pe care o am față de activitatea lor, nu au de unde să știe ce înseamnă să faci management de muzeu”, a mai declarat Marcel Tolcea.

Conform surselor noastre, în „pole position” pentru ocuparea biroului directorial din Palatul Baroc se află istoricul Victor Neumann. „Nu e vorba de a rămâne sau nu la muzeu, ci de faptul că un management în timpul căruia, timp de șase ani, la Timișoara au venit nume mari este batjocorit de o notă care nu vine din libertatea de exprimare, ci a fost manipulată, manevrată etc.”, a conchis Marcel Tolcea.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago