Categories: Zâmbete amare

S-a urcat Suciu in copac. Matei Suciu

Când credeam că scena politică locală a intrat într-o plictiseală cronică, iată că două evenimente au mai înviorat atmosfera. Unul se întâmplă la liberali, odată cu organizarea alegerilor pentru șefia organizației municipale, altul la PSD, asupra căruia voi și zăbovi în rândurile următoare. La finele acestei săptămâni, filiala condusă de Titu Bojin își va alege conducerea însemnând președinte executiv, secretar general, vicepreședinți etc. Funcția de președinte executiv s-a reînființat după cinci ani și se părea c-a fost antamată de deputatul Sorin Grindeanu.

Lucru care nu s-a întâmplat, în competiție înscriindu-se și senatorul Matei Suciu, cunoscut mai ales datorită faptului că a câștigat colegiul în care a candidat și președintele PDL, Vasile Blaga. Că există o competiție într-o filială în care jocurile se făceau în genere înainte, iar la alegeri doar se puneau în practică înțelegerile, nu poate fi un lucru rău.

Însă a doua poziție în partid pentru Matei Suciu (toată lumea îl știe ca Marcel, dar după spusele lui, maică-sa îl striga astfel, ca să nu-l confunde cu tatăl său pe care-l chema tot Matei) este totuși o pălărie cam mare. Cunoscut ca „băiat bun”, Suciu n-a depășit niciodată stadiul de executant al ordinelor șefilor săi. Un executant banal, fără nici cea mai mică sclipire de originalitate. Prezențele sale la televizor sunt de o rară plictiseală, iar discursurile politice, chiar și citite, erau/sunt pline de poticneli de elev în clasa a II-a la prima citire a unui text. De când a ajuns senator, n-am auzit nimic despre el, în afară de faptul c-a devenit de o aroganță nemărginită.

De fapt, a început prin a-l desemna șef de cabinet pe Dorin Cândea, fost lider PDL Timiș și director la ARR, individ cu două condamnări penale. Nu trecuse anul de când PSD cerea demisia lui și din funcția de consilier județean și din cea de la ARR, pe motiv că a fost „infractor de drept comun”. Ei, iată, că fostul „infractor” în ochii PSD-iștilor și-a găsit un loc călduț în cabinetul lui Suciu. Pe unde mai zburdă și un anume Florin Jupânu, individ din zona mafiei cerealelor, cu probleme pe la Finanțe, dar se pare că și pe la Parchet. De altfel, proaspăt senator, Suciu nu s-a sfiit să intervină la Finanțe pentru ipochimen.

Lui Suciu i s-a urcat la cap că l-a bătut de unul singur pe Blaga, sprijinindu-se doar pe fenomenala asa charismă. (Între noi fie vorba, mai charismatică e și o halbă de bere pe jumătate goală.) A și uitat că jumătate de partid a lucrat pentru el, în frunte cu Titu Bojin (care din această candidatură și-a făcut un pariu personal), care a întors în favoarea lui Suciu cel puțin jumătate dintre primarii PDL de pe colegiu. Iar aroganțele lui nu se termină nici acum. „Mă surprinde că Grindeanu mai vrea să candideze. Eu am pile pe sus, prin ceruri”, și-a comentat Suciu în stil „gigibecalist” intrarea în cursă.

Așa este! Succesul și mărirea pot să ia mințile tuturor. Iar dacă ai și un caracter mai slab, poate să conducă la aberații incredibile. Românii au o vorbă despre altfel de personaje, spunând că „s-a urcat scroafa în copac”. Cel mai grav este când scroafa crede că a urcat singură, fără s-o ajute nimeni. Mult mai grav, e însă când nu e nimeni prin preajmă să dea jos „scroafa” din copac…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

17 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

20 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

20 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

20 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

20 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

21 de ore ago