Categories: Zâmbete amare

Timisoara, scoasa la mezat

Din momentul în care Traian Stoia a aterizat pe scaunul de viceprimar, despre Timișoara nu se mai vorbește ca despre un oraș. Un mare oraș, cu pretenții de Capitală Culturală Europeană. Timișoara a devenit, în discursurile lui Stoia, o imensă plăcintă care trebuie împărțită în sute de felii, mai groase sau mai subțiri, și apoi vândute cui trebuie. Sau, mă rog, cedate cui i se cuvin. Parcuri, piețe, licee, totul e pus la mezat. Totul e de vânzare. Timișoara e o mare pleașcă pentru samsarii imobiliari.

Sunt deja „n” exemple despre modul în care Stoia vede și înțelege administrația. Respectiv, ca pe o afacere din care să scoți cât mai mult profit. Ca și cum municipalitatea ar fi o firmă. Da, poate unii ar dori să ajungă componentă a Grupului de firme Bega, dar mai trebuie întrebați și timișorenii – din când în când – dacă doresc asta.

Ultimul exemplu este cel cu parcările subterane din zona Pieței Unirii. Încă directorul ADP, Liviu Barbu, a dezvăluit, pentru deBanat, ce se ascunde în spatele aceste mega-afaceri. Mulți ar spune mega-escrocherie! Se știe, orice contract are și unele anexe ferite de ochii lumii. În cazul de față, anexele secrete spun că tot ce este la suprafață, deasupra parcărilor, adică o bună parte din zona Cetate, inclusiv Piața Unirii, ar ajunge în mâna „investitorilor”. Miza o reprezintă terasele și barurile din zonă, patronii urmând să achite chirii investitorilor, nu primăriei.

Pentru acest gen de afaceri insistă Stoia, punând chiar presiune pe primarul Nicolae Robu. Or, să renunți cu atâta nonșalanță la cea mai mare piață din oraș, una dintre cele mai mari piețe urbane din România, e deja o nebunie. Aici nici nu știi cine trebuie chemați mai întâi, procurorii sau medicii de pe Văcărescu. Noroc însă că mega-șmenul nu pare să fie pe placul primarului, care a refuzat să-l semneze, în pofida insistențelor lui Stoia. Dar cum acesta s-a lăudat că îl are cu ceva la mână pe Robu, nu se știe care va fi epilogul afacerii.

Și dacă tot vorbim de imobiliarele lui Stoia, la finele săptămânii trecute a mai venit cu o idee năstrușnică. Îi spun așa ca să nu-i zic idee cretină de-a dreptul. Deci Stoia a anunțat că vrea să comaseze toate liceele tehnice din oraș. Ați crede că omul are mari proiecte în cap privind procesul de învățământ, vrea o îmbunătățire a actului didactic. Dar nu e vorba de asta, chiar el recunoscând că ideea i-a venit după ce-a observat că liceele au mari suprafețe de terenuri și clădiri. Care pot fi vândute!

Să stai să te crucești, nu alta! Până unde poate să meargă ipochimenul pe zona șmenurile imobiliare? Până să ia terenuri de la licee și școli. Nici nu contează că aceste terenuri sunt destinate practicii școlare. Nu înțeleg de ce naiba nu desființează toate școlile din oraș, dacă au terenuri ce pot fi exploatate altfel? După cum evoluează lucrurile, nu cred că va mai trece mult timp, până când Stoia va pune la vânzare Opera, Filarmonica, Piața Operei, poate Catedrala. Iar în final o să vândă și primăria. Păi, la ce individ a ajuns pe acolo șef, poate nici nu-și mai are rostul. Și mă întreb din nou: pentru individul ăsta ce trebuie chemați mai repede, doctorii sau procurorii?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

România are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

O oră ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

3 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

8 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

15 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

18 ore ago