Categories: Invatamant

Zeci de scoli fara autorizatii sanitare in Timis

Anul școlar 2013/2014 nu va începe în condiții prea bune în peste 40 de unităţi de învățământ din Timiş. Acestea nu au încă autorizaţie igienico-sanitară de funcţionare. Cele mai multe școli cu probleme sunt situate în mediul rural, dar nici unele școli din Timișoara nu sunt pregătite.

Inspectorii DSP şi DSV au verificat, în ultima săptămână, 185 de grădiniţe, şcoli şi licee şi au constatat că problemele semnalate în anii trecuți la anumite unități nu sunt rezolvate nici până acum. Au fost verificate și 24 de cantine școlare, iar în urma controalelor s-au constatat cazuri de igrasie, pereti și tavane degradate sau gresie spartă.

Lipsa apei curente și a canalizării este unul dintre neajunsuri. Culmea este că, în sate unde există rețea de apă, tocmai școala a fost lăsată pe dinafară! „La Clopodia, deși rețeaua de apă trece prin fața școlii, aceasta nu a făcut racordată. În alte unități de învățământ nu fost realizate încă lucrări de reparații la nivelul planșeelor sau al acoperișurilor, ceea ce pune în pericol sănătatea și viața copiilor”, spune Viorica Dumitru, directorul adjunct al DSP Timiș. În Timişoara, unele dintre cele mai mari probleme sunt la o școală cu multe pretenții. „La Colegiul «C.D. Loga», tavanul şi acoperişul reprezintă un adevărat pericol pentru siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice. „Aici sunt necesare lucrări ample de reparații”, a mai declarat directorul adjunct al DSP.

Toate unităţile şcolare care nu au primit autorizaţie trebuie să remedieze problemele până în 10 septembrie. Subprefectul Liliana Oneţ spune că şcolile vor fi verificate din nou, în ultima săptămână de vacanţă. „În fiecare an există aceste controale, în fiecare an se găsesc deficiențe, în fiecare an se dau termene de remediere. Probabil că aceste remedieri nu se fac foarte temeinic, astfel încât, în anul următor, se ajunge din nou la aceleași probleme. Există posibilitatea ca unele unități de învățământ să nu primească acreditarea pentru funcționare. Eu sper însă să nu se ajungă aici”, a declarat Oneț.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

12 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

13 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

15 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

16 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

21 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

21 de ore ago