Categories: OpiniiZâmbete amare

Baronii si ciocoii USL sfideaza istoria si bunul simt: Mehedintiul în Banat

Baronul Frunzăverde a zis: „Pohta ce pohtesc este ca județul Mehedinți să intre în Regiunea Banat!”. Iar vătafii și arendașii USL din zonă, de la Marcel Vela din Caransebeș până la Nicolae Robu și Sorin Grindeanu din Timișoara, i-au ținut isonul. Că nu se știe niciodată ce se întâmplă, iar fiecare arendaș ține în geanta diplomat cravașa de baron. Fiindcă pe moment lucrurile sunt clare, în laboratoarele USL fiind deja stabilit ca Sorin Frunzăverde să conducă viitoarea regiune Banat.

Discuțiile privind intrarea Mehedințului în Regiunea Banat au apărut după ce, se pare că Hunedoara va merge în altă parte, la Sibiu. Și toate acestea în urma discuțiilor cu pistoalele pe masă între baronii USL, în urma cărora numărul regiunilor a crescut de la opt la zece. (Dar pot fi și mai multe în viitor!) Iată însă că, după ce am scăpat de un județ destul de sărac precum Hunedoara, unii se gândesc serios să aducă în regiune unul și mai sărac precum Mehedințul. Penultimul pe țară, ca PIB! Pe ce motiv? Fiindcă Orșova a fost a Banatului. Asta ca și cum, dacă vreau să mănânc un mușchi de vită, trebuie să înfulec ditamai întreaga vacă.

Problema e însă alta. La fel ca în cazul baronilor din Evul Mediu, nici pe baronii contemporani nu prea îi interesează calitatea vieții „supușilor” lor și nici compatibilitățile de orice natură dintre ei. Ei își doresc o cât mai mare putere, o putere dată de întinderea domeniului pe care îl stăpânesc și de numărul „supușilor” care-i slujesc. Din acest punct de vedere, intenția lui Frunzăverde este de înțeles. S-a săturat să fie doar baron de Caraș, județ pe care-l stăpânește de două decenii. Perioadă în care a „reușit” – fie vorba între noi – să facă din acest județ unul dintre cele mai sărace din țară.

Dar mult nu înseamnă neapărat și bun, nu înseamnă neapărat și calitate. Fiindcă lucrurile sunt destul de clare. Din punct de vedere istoric, cultural și orice se vrea, Mehedințul (cu excepția Orșovei și a vreo trei comune) aparține de Oltenia. Nu are nimic în comun cu istoria, identitatea, tradițiile Banatului. Ori regionalizarea țării trebuie să țină cont și de astfel de componente, nu doar de pohtele de mărire ale baronilor.

Și deloc de neglijat este și factorul economic. O regiune trebuie să ajungă la o anumită omogenitate. Timișul este cel mai bogat județ din țară, după București, iar Mehedințul al doilea de la coadă. Vrem noi, timișorenii, să ajungem pe la mijlocul clasamentului, luând în spate un lest precum Mehedințul? După ce că nu știu ce se întâmplă cu banii timișorenilor vărsați la București, de ce din buzunarul meu să susțin financiar ajutoarele sociale ale celor care n-au chef să muncească din Gogoșu sau Bălăcița? De ce din banul timișoreanului să fie susținută corupția generalizată a politicienilor din Mehedinți? Județ foarte sărac, Mehedințul se poate lăuda însă cu tot felul de ciocoi politici extrem de bogați și foarte pricepuți în mânuirea banului public spre conturile personale.

Ori s-au gândit să strângă în aceeași regiune pe țiganii din Strehaia cu cei din Timișoara, că tot se spune despre capitala Banatului c-a devenit o Strehaie a Vestului? Oare n-ar fi mai bine ca, dacă tot își dorește să fie baron peste județul Mehedinți, Frunzăverde să meargă la Craiova? Și, eventual, să-i ducă cu el pe toți cei care îi susțin ideea!

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

2 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

18 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

18 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

18 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

19 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

20 de ore ago