Categories: Administratie

Desi e impotriva, primaria e obligata sa inceapa eutanasierea cainilor

Decizia Curții Constituționale care a dat liber la eutanasiere dă peste cap strategia Primăriei Timișoara. Liderii administrației locale s-au declarat în repetate rânduri în favoarea sterilizării și a lăsării animalelor libere, însă acum aceasta nu mai este o opțiune. Municipalitatea nu-și poate permite să întrețină mai mult de cele 400 de animale aflate în adăpostul Danyflor.

Autorităţile locale din Timişoara aşteaptă ca legea eutanasierii să fie publicată în Monitorul Oficial, iar după aceea să o pună în practică. „Noi ne-am exprimat public opinia asupra eutanasierii, dar în momentul în care există o lege care prevede foarte clar măsurile care trebuie luate, nu ne putem permite să n-o respectăm. În motivarea Curţii Constituţionale se spune foarte clar că eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna autorităţilor locale. Se ajunge la eutanasiere, dacă, după 14 zile, câinii nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, iar şi adăpostul nu permite ţinerea lor în captivitate. Ca atare, programul pe care l-am avut până în momentul de faţă, cu sterilizarea şi lăsarea în teritoriu a câinilor neagresivi, nu mai este în acord cu legea”, explică viceprimarul Dan Diaconu.

Primăria ar fi dispusă să ajute asociaţiile şi ONG-urile care vor să deschidă noi adăposturi, însă funcționarea acestora trebuie să fie asigurată din surse private. „Dacă vor exista soluţii alternative, suntem dispuşi să discutăm cu organizaţiile neguvernamentale. Suntem deschişi să-i ajutăm în realizarea unor adăposturi suplimentare, care să funcţioneze cu bani din zona privată Nu ne permitem să finanţăm mai mult decât cei 400 de câini din adăpostul Danyflor”, ne-a mai spus viceprimarul Diaconu.

Primarul Nicolae Robu a declarat de mai multe ori că nu este adeptul eutanasierii. În urmă cu două săptămâni, Robu propunea mai multe soluții: înăsprirea pedepselor pentru stăpânii care nu îşi sterilizează câinii, oferirea spre adopţie a câinilor sterilizaţi şi, dacă după o săptămână nu îi adoptă nimeni, să fie lăsaţi pe stradă, iar eutanasierea să fie făcută doar în cazul câinilor agresivi. Totuși, liberalul a promis că, dacă se va ajunge la eutanasiere, operațiunea va fi făcută „cu blândețe”.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

58 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago