Consilierul local ASU Poli Bogdan Herzog (ales pe lista PNȚCD) s-a grăbit să-i dea dreptate colegului Eugen Sasu. Într-o declarație pentru deBanat.ro, el a admis că, atunci când e vorba ca partidele să-și tragă sedii moca, există un „gentlemen’s agreement” între aleși. Chiar așa! Ca și când patru bande de lotri, înaiate de-a merge la prăduit împreună, îi zic „gentlemen’s agreement” modului în care vor împărți prada. Sau să-i apunem „onoare mafiotă”?
Culmea, când e vorba de dat un tun imobiliar pe spatele primăriei, când e rost de hăcuit patrimoniul municipalității, când se poate toca bugetul local aiurea, întotdeauna se vor găsi niște „gentlemeni” să aprobe aceste lucruri. Toate afacerile imobiliare în pierdere făcute de municipalitate de-a lungul timpului au avut nevoie și de sprijinul aleșilor din opoziție. Asta, fiindcă pentru a proteja patrimoniul, legiuitorii au decretat că e nevoie de voturile a două treimi din consilieri, când se aprobă hotărâri cu caracter imobiliar.
Lucru care nu i-a împiedicat pe „gentlemeni” să provoace mari și ireparabile daune patrimoniului local. În astfel de cazuri, „gentlemenii” au lăsat la o parte disputele dintre putere și opoziție și au conlucrat împreună la rapturile patrimoniale. Au fost destule cazuri în care nici măcar n-a fost nevoie de vreo decize politică. Firme sau persoane fizice care au avut ceva de câștigat pe spatele municipalității au găsit 18 „gentlemeni”, i-au umplut de „respecte” la plic și au primit în schimb, terenuri, clădiri, case etc. Nu e un secret că există cel puțin un consilier local de o rapacitate ieșită din comun, a cărui/căror activitate se învârte doar în zona șmenurilor de orice fel și care face/fac pe intermediarii între privatul care vrea să sugă ceva de la stat și „gentlemenii” din consiliul local.
Pe de altă parte, niciodată nu i-am auzit pe acești „gentlemeni” că au un proiect comun în folosul comunității. Că, fiind în opoziție sau la putere, pun umăr lângă umăr pentru Timișoara. Da, Opoziția trebuie să facă opoziție, să sancționeze deraierile Puterii. Dar poate există și scopuri supraordonate, unde consilierii își pot da mâna. Evident, altele decât tunurile imobiliare la care conlucrează de minune acești „gentlemeni”. Într-o manieră, mai degrabă de „gangsters’ agreement”!
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…