Categories: Zâmbete amare

In zona Continental nu miroase a Chanel, dar pute groaznic a cauciuc ars

Tema eventualei poluări provocate de fabricanții de cauciucuri de la Continental e bună în campaniile electorale. Chiar extrem de bună pentru candidații care vin din zona opoziției, putând astfel ataca pe această temă pe cei care sunt la putere. Spun „eventuală poluare” fiindcă toate măsurătorile făcute până acum, mai mult sau mai puțin măsluite, nu au înregistrat depășiri ale poluării peste limitele impuse în Europa.

Pe de altă parte, toți timișorenii din zona Pădurii Verzi până în Calea Lipovei simt zi de zi, dar mai ales noapte de noapte, mirosurile pestilențiale de la Continental. Spun noaptea, fiindcă, precum șuții care-ți intră noaptea în casă pe fereastră, așa și cei de la fabrică dau drumul la noxe, noaptea pe furiș. E un fapt pe care-l știu toți din zonă. Deși subiectul trenează de ani buni, până în acest moment nu prea s-au luat măsuri. Mai mult, cu puține excepții, nici nu prea a fost abordat în perioadele dintre campaniile electorale. Iată, însă că subiectul a ajuns din nou recent în actualitate, fiind ridicat chiar de către doi politicieni care l-au uzitat și în campania electorală.

Deputat pe Colegiul IV, cel care cuprinde și zona în cauză, Ion Răducanu a făcut o interpelare pe adresa ministrului Mediului Rovana Plumb, vizavi de poluarea de la Continental. Un gest inutil într-un fel. Când te umpli de cianura de la Roșia Montană, cum a făcut-o dna Plumb, nu cred că te mai îneci în niște noxe de la Continental. Ceea ce s-a și întâmplat, ministrul trimițând un răspuns că nu simte la București niciun miros de cauciuc ars. Și cu asta basta, probabil Răducanu crede c-a închis subiectul, și-a făcut datoria față de alegători.

Probabil putea face mai mult. Poate trebuia să trântească pe masa ministrului de Plumb și cianură un maldăr cu sesizări de la miile de oameni din zonă. Poate trebuia pregătite aceste liste cu mare migală. Poate putea să le trimită și Comisiei Europene, dacă autorităților locale și naționale nu le pasă de subiect. Ce-i drept, Răducanu a mai semnat și promovat o petiție on-line adresată Primăriei Timișoara, o petiție denumită sugestiv „Timișoara pute a cauciuc!”. Sensibil la orice mișcă pe Internet, recent, primarul Nicolae Robu a abordat, la rândul lui, subiectul. După ce îl mai atacase în campania electorală, criticând extrem de dur poluarea de la Pădurea Verde. Dacă în cazul Roșia Montană, primarul s-a arătat mare ecologist, fiind un adversar al proiectului (poziție de apreciat, cred), nu același radicalism îl manifestă într-o chestiune mult mai apropiată. Cu toate că unii l-au luat la bășcălie, personal cred că are dreptate când spune că principalii vinovați sunt cei care au permis ridicarea fabricii în acea zonă. Acolo unde funcționează două spitale, un muzeu, o grădină zoologică etc. În urmă cu 15 ani, Continentalul ajungea în Timișoara, primit cu covor roșu, drept mare investitor, așa cum pe vremuri îi primeau papuașii pe europeni, fericiți la vederea a cinci oglinzi și zece mărgele. Ce nu se spunea atunci era faptul că fabrica de anvelope, pe motiv de poluare, fusese alungată din Cehia și la fel din înteaga Europă civilizată. Era totuși o realizare din punct de vedere social, asigurând 1.000 de locuri de muncă. Că a afectat, în schimb, zeci de mii de oameni, s-a văzut ulterior. În paranteză fie spus, cam același lucru se întâmplă și la Roșia Montană, cu deosebirea că efectele negative sunt mult mai mari.

Problema este însă ce facem acum. Evident, e destul de greu să închizi o fabrică. Poți însă să o obligi să respecte, cât de cât, normele de mediu. Lucru pe care cei de la Continerntal nu-l fac. Și nu-l fac pentru că înseamnă cheltuieli suplimentare. Iar una dintre instituțiile care trebuie să-i oblige să facă acest gest este chiar primăria. Din păcate, municipalitatea pare să aibă un blat cu fabrica de cauciuc. Dacă Robu are dreptate spunând că întreprinderea nu trebuia ridicată în acea locație, nu mai cred că are dreptate în momentul în care primăria a primit o donație de la Continental pentru a face o stradă.

De asemenea, aceeași fabrică este acceptată ca sponsor la diferite evenimente organizate de primărie, ultima dată la festivalul Bega Bulevard. Ori e greu să acționezi drastic împotriva celor de la Continental, atâta timp cât le-ai acceptat unele daruri. Robu a declarat că i-a avertizat pe cei de la Continental să nu mai polueze. Ei, și? Chiar crede că va rezolva ceva cu asta? Are dreptate, că în zonă n-are cum să miroasă a Chanel. Dar nici, noapte de noapte, să nu poți deschide geamurile din cauza mirosului pestilențial de cauciuc ars nu e normal.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

29 de minute ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

47 de minute ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

O oră ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

3 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

4 ore ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

6 ore ago