Categories: SocialUltima ora

Directorul de la Athena, arestat pe 29 de zile pentru pacientii falsi trecuti in acte

Directorul spitalului Athena, Dan Szabo, a fost arestat preventiv pe 29 de zile. Hotărârea poate fi atacată cu recurs. Asistenta-şefă a unităţi sanitare este cercetată în stare de libertate. Cei doi sunt acuzaţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un scandal uriaș, în care au fost inventați peste 500 de pacienți, doar pentru a lua bani de la casa de asigurări.

Judecătoria Timişoara a decis arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Dan Szabo, iar Claudia Dota este cercetată în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Procurori ai Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţişti au descins, miercuri, la Spitalul Athena, într-un doar de internări și tratamente medicale fictive, făcute pentru a încasa bani de la casa de sănătate.

În ancheta a fost implicat și SRI, care a descoperit o metodă de „lucru” incredibilă: personalul medical a făcut internări fictive cu date personale ale unor oameni care participaseră, de-a lungul timpului, la diverse campanii umanitare. Procedeul era extrem de simplu: în anumite perioade, oricine voia un set de analize venea la spital cu buletinul. Era vorba, în general, de pensionari și persoane cu venituri reduse. Li se copiau buletinele, iar datele personale erau folosite, ulterior, pentru întocmirea unor fișe de internare sau investigații medicale neeefectuate.

Pe baza internărilor false, spitalul Athena a încasat, de la CJAS Timiș, în ultimii trei ani, sume importante de bani. Procurorii au ridicat, miercuri, mai multe documente. Ei suspectează că au fost inventați peste 500 de pacienți, pentru a se lua banii de la CJAS. Reprezentanții casei de sănătate au admis că, la controalele efectuate, au găsit nenumărate nereguli, legate de neconcordanțele între tratamentele prescrise și cele trecute în fișele de internare sau de ambulator. Conform legii, pentru astfel de probleme, spitalul poate fi sancționat cu 1% din contractul pe care îl care cu CJAS.

Clinica Athena a fost deschisă în 2010 și a presupus o investiție de 12 milioane de euro, sumă asigurată, în principal, din credite bancare. Aproape de la început au existat probleme cu banii. Asistentele medicale, plecate din spitatele de stat, atrase de salariile mari promise, s-au trezit că își luau banii o dată la trei sau patru luni. Apoi, întârzierile au început să afecteze și medicii. Numărul pacienților nu a fost niciodată prea mare, mai ales din cauza tarifelor practicate. Excepție face maternitatea spitalului, preferată de viitoarele mame, pentru condițiile de lux care li se ofereau. Acționarul principal al clincii este medicul ginecolog Konstantinos Giatras, specializat în fertilizare in vitro.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

7 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

8 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

9 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

13 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

14 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

14 ore ago