Directorul spitalului Athena, Dan Szabo, a fost arestat preventiv pe 29 de zile. Hotărârea poate fi atacată cu recurs. Asistenta-şefă a unităţi sanitare este cercetată în stare de libertate. Cei doi sunt acuzaţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un scandal uriaș, în care au fost inventați peste 500 de pacienți, doar pentru a lua bani de la casa de asigurări.
Judecătoria Timişoara a decis arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Dan Szabo, iar Claudia Dota este cercetată în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Procurori ai Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţişti au descins, miercuri, la Spitalul Athena, într-un doar de internări și tratamente medicale fictive, făcute pentru a încasa bani de la casa de sănătate.
În ancheta a fost implicat și SRI, care a descoperit o metodă de „lucru” incredibilă: personalul medical a făcut internări fictive cu date personale ale unor oameni care participaseră, de-a lungul timpului, la diverse campanii umanitare. Procedeul era extrem de simplu: în anumite perioade, oricine voia un set de analize venea la spital cu buletinul. Era vorba, în general, de pensionari și persoane cu venituri reduse. Li se copiau buletinele, iar datele personale erau folosite, ulterior, pentru întocmirea unor fișe de internare sau investigații medicale neeefectuate.
Pe baza internărilor false, spitalul Athena a încasat, de la CJAS Timiș, în ultimii trei ani, sume importante de bani. Procurorii au ridicat, miercuri, mai multe documente. Ei suspectează că au fost inventați peste 500 de pacienți, pentru a se lua banii de la CJAS. Reprezentanții casei de sănătate au admis că, la controalele efectuate, au găsit nenumărate nereguli, legate de neconcordanțele între tratamentele prescrise și cele trecute în fișele de internare sau de ambulator. Conform legii, pentru astfel de probleme, spitalul poate fi sancționat cu 1% din contractul pe care îl care cu CJAS.
Clinica Athena a fost deschisă în 2010 și a presupus o investiție de 12 milioane de euro, sumă asigurată, în principal, din credite bancare. Aproape de la început au existat probleme cu banii. Asistentele medicale, plecate din spitatele de stat, atrase de salariile mari promise, s-au trezit că își luau banii o dată la trei sau patru luni. Apoi, întârzierile au început să afecteze și medicii. Numărul pacienților nu a fost niciodată prea mare, mai ales din cauza tarifelor practicate. Excepție face maternitatea spitalului, preferată de viitoarele mame, pentru condițiile de lux care li se ofereau. Acționarul principal al clincii este medicul ginecolog Konstantinos Giatras, specializat în fertilizare in vitro.
Comentarii prin facebook