Categories: Zâmbete amare

In fine, Robu arata ca are „cojones”

Mult mai târziu decât era normal, primarul Nicolae Robu a ieșit în fine în public, anunțând că nu mai poate lucra cu viceprimarul PSD Traian Stoia. (Asupra modalității cel puțin discutabile în care a făcut acest demers o să revin mai jos.) Încă din momentul numirii lui Stoia, se cam știa care este scopul vizitei sale prin Primăria Timișoara. Era vorba de un transfer în interes de serviciu de pe plantația fraților Cristescu pe plantația mult mai mare și mai mănoasă a Timișoarei. Scopul era ca hălci importante din a doua plantație să ajungă înglobate de prima. Scurt și la obiect! Nu era vorba aici de nicio chestiune politică, de program PSD sau USL sau alte aiureli. Era o afacere și nimic mai mult. Chiar primarul Robu și-a adus la început obolul în acest sens, dându-i lui Stoia să păstoreascaă Direcția de clădiri și terenuri.

Astfel că, de la început, se vedea cu ochiul liber că pe CD Loga nr 1 s-a deschis o a doua primărie, privată, cu oameni aduși din altă parte. Stoia a readus în primărie, la Cadastru, un tip uns cu toate alifiile, băiat de mingi al multor rechini imobiliari,și dat afară de Gheorghe Ciuhandu tocmai din acest motiv. E vorba de Marcel Torje, transferat ulterior de PSD pe post de șef la Oficiul de Cadastru. Absolut halucinant, Stoia mergea în tot felul de controale, alături de angajați ai primăriei, însoțit însă și de Marius Cristescu.

În paralel, Stoia juca și rolul de bufon, făcând adevărate show-uri mediatice în conferințe de presă. Mană cerească pentru presă! Unii ziariști luau de bune toate tâmpeniile și fumigenele sale, alții (printre care și subsemnatul) erau mai rezervați. Oricum, și Stoia începea să creadă că e un fel de Elliot Ness, comportându-se însă ca Tartarin din Tarascon. La umbra acestor fumigene și sub masca de circar, Stoia lucra din greu însă pentru stăpânii de la Bega Group. Respectiv aduna și centraliza cât mai multe informații din primărie, în special pe zona imobiliară. Și mai făcea și mult rău municipalității prin unele acțiuni. Ce scria subsemnatul în martie 2103?

„Și apropo de cultură, artiștii plastici îl fac pe Stoia principalul responsabil pentru majorarea chiriilor la ateliere și galeria din centrul orașului. De altfel, prin oraș se vorbește că toată mascarada cu umflarea chiriilor are drept scop mutarea chiriașilor primăriei în spațiile goale deținute de Cristești. Iar calcule tâmpite despre cum aduce Stoia un milion de euro prin creșterea chiriilor chiar nu își au rostul. Fiindcă mulți chiriași vor prefera să părăsească spațiile în cauză (…) Moș Teacă probabil n-a auzit că prin România e criză. Și e o criză adâncă. Foarte multe IMM-uri au intrat în insolvență, dacă nu direct în faliment. Moș Stoia, cu acceptul tacit al primarului Nicolae Robu, vrea neapărat să-și aducă obolul la falimentarea și altor sute de firme timișorene care nu-și vor permite chirii majorate. Dar din magazinul Bega sau Hotel Timișoara nu se văd astfel de chestiuni, așa cum sătulul nu-l crede pe flămând.” („Cine îl mai oprește pe Traian Stoia?” – 31 martie 2013).

La ce concluzie a ajuns Robu pe 7 noiembrie 2013?„Avem un grad de încasare a veniturilor foarte redus la spații, fiindcă pierdem în instanță cu chiriașii din cauza modificărilor discreționare de chirii. Oamenii nu pot să plătească. Se pare că cineva are interesul ca toată lumea care este chiriașă la primărie să dea faliment sau să caute alte spații.” Nu mai vreau s-o lungesc cu datele din dosare pe care Stoia le prezenta drept realizări personale. De apreciat însă mișcarea primarului care a pus punctul pe i și în relația cu cei doi frați care chiar se credeau stăpânii Timișoarei. Robu a devenit primul politician din Timișoara care are curajul să-i pună la punct în public, chit că a fost sponsorizat în campanie de către cei doi.

Ce va urma însă de acum înainte? În primul rând, trebuie spus că, procedural, Robu s-a pripit. Asta, dacă scopul lui real este îndepărtarea lui Stoia din primărie. Înainte de-a ieși în media, trebuia să ceară o întrunire a USL și să spună acolo că nu mai poate continua cu „vicele” PSD-ist. Dacă era refuzat, avea tot dreptul să-i dea viceprimarului alte atribuții. Eventual să înființeze, în subordinea sa, o direcție de ascuțit creioane. Evident că, din orgoliu, PSD nu va accepta propunerea lui Robu. Nici primarul nu va putea da înapoi și e obligat să-i retragă lui Stoia actualele atribuțiuni.

Războiul se va amplifica. Din acest moment, Stoia va sabota orice se întâmplă în primărie. De asemenea, scandalul dintre cei doi se va transfera în interiorul USL. Oare aici a vrut să ajungă Robu solicitând public un lucru pe care trebuia să fie conștient că nu-l va obține? S-a consultat cu cineva înainte de-a face acest pas? Fiindcă nici de furie de moment nu a fost vorba, declarațiile sale vizavi de Stoia fiind anunțate cu câteva ore înainte. Pentru a-și păstra autoritatea, atât în primărie, cât și în spațiul public și politic, Robu e obligat din acest moment să-l trimită pe Stoia la ascuțit creioane și numărat frunzele în parcuri.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

O oră ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago