Categories: Zâmbete amare

Soferul lui Ostaficiuc si disolutia PDL Timis

Constantin Ostaficiuc s-a reales președinte al PDL Timiș. La câteva zile după ce a vrut să renunțe la candidatură. Dar a simțit că partidul nu poate fără el, așa că s-a sacrificat pentru binele filialei democrat-liberale. La alegeri au mai fost doar 300 de delegați, față de aproape 800 câți se înregistrau în urmă cu patru ani. Puțini și buni, s-ar putea spune. Dar n-a fost nici pe departe așa. De fapt, s-a mers pe principiul: cu cât mai puțini oameni, cu atât șansa de mânuire a alegerilor e mai ușoară.

Nu e un secret, caracterele oamenilor se văd la greu. Ale politicienilor când sunt în opoziție. Atunci se separă bărbații de curve, nu la bine, în jurul ciolanelor. Din păcate, PDL Timiș a ieșit din alegeri mai dezbinat decât era înainte. Spun din păcate, pentru că există o mare nevoie de opoziție, atât la nivel național, cât și local. Fiindcă actuala guvernare se îndreaptă cu pași repezi să ne readucă în fața ochilor detestabila perioadă 2000-2004, a melanjului de stat mafiot cu stat polițienesc. Și continui să cred că principala forță de opoziție este PDL. Iar celelalte partidulețe din zona de dreapta s-au născut doar din frustrări personale sau pentru a sluji interese personale. De exemplu, Forța Civică, pentru a-l propulsa pe MRU la prezidențiale, iar Partidul Mișcarea Populară, pentru a-i păstra un loc în Parlamentul European mezinei EBA.

Dar ce s-a întâmplat joi? Fiindcă știa că primarii sunt mai greu de manipulat, de subordonat, Ostaficiuc i-a luxat, punându-și în funcții oameni de încredere. Printre care, propriul șofer, ajuns vicepreședinte al PDL Timiș. Probabil o persoană onorabilă, n-am de unde ști. Dar nu poți să-l compari cu acei primari care au spate mii, zeci de mii de voturi cumulate. PDL s-a prezentat tot timpul ca fiind un „partid al primarilor”. În Timiș însă, primarii au fost trimiși acasă. Știu, unii primari sunt mai aroganți, cred că totul se învârte în jurul lor. Pe de altă parte, incontestabil, sunt cei mai buni colectori de voturi.

În perspectiva alegerilor europarlamentare, gestul lui Ostaficiuc este cu atât mai greu de înțeles, cu cât este direct implicat, fiind candidat. Oricât de stimabil ar fi propriul șofer, el nu se poate compara la voturi atrase cu Groza din Sânnicolau, Postelnicu din Jimbolia, Roman de la Deta, Avram din Făget. „Nu sunteți genii, partidul v-a făcut primari!”, le-a strigat Ostaficiuc. În mod cert, genii nu sunt, dar nu știu cât a mai contribuit partidul la alegerea lor. Fiindcă, în momentul scrutinului local, PDL era deja în opoziție. Iar dacă unii, fiind în opoziție, au putut câștiga primării, un altul a pierdut rușinos lupta pentru șefia CJT, din poziția de titular al funcției în cauză.

Și mai corect spus, Groza l-a reales deputat pe țuțărul lui Ostaficiuc, Alin Popoviciu, nu invers. Și tot de pe spatele primarilor, cei mai buni agenți electorali ai oricărui partid, se așteaptă și voturile pentru europarlamentare. Se vor mai implica oare acești primari pentru partid? Dacă ai fi obișnuit cu teorii ale conspirației, ai putea spune că Ostaficiuc a avut misiune (de la PSD?) să distrugă PDL prin îndepărtarea edililor. Și s-a îndeplinit de misiune exemplar.

N-o fi așa, însă s-a dovedit încă o dată că Ostaficiuc nu este capabil să conducă partidul în opoziție. Nu știe? Nu poate? Nu vrea? De vină or fi scheletele din dulap? Să conduci un partid aflat la la putere e fain. Controlezi oameni, instituții deconcetrate, contracte, mulți bani. În jurul tău roiesc lacheiii care-ți spun că ești înalt, frumos, deștept, un adevărat Brand al politichiei. În opoziției e mai greu, trebuie să mergi tu la oameni și să-i motivezi, să-i convingi că are rost să mai stea în PDL, că partidul va reveni în scurt timp la putere și va fi iar cum a fost și mai mult decât atât. Și trebuie s-o faci fără a avea pârghiile, inclusiv banii, pe care îi aveai fiind la putere. Poate Ostaficiuc să facă această muncă de opoziție? Mă îndoiesc.

Dar poate mă înșel și, sub noua conducere, PDL Timiș se va dovedi o organizație bine articulată, puternică, vocală. O organizație care va face opoziție reală și va sancționa desele derapaje ale actualei puteri, propunând totodată proiecte alternative. Iar la alegerile europarlamentare va avea un scor extrem de bun, scor care va însemna relansarea PDL în prim-planul vieții politice.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

16 minute ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

21 de minute ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

30 de minute ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

50 de minute ago

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

3 ore ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

3 ore ago