Gratis cu RATT-ul pana pe 15 ianuarie, dar hotararea e greu de pus in practica

Domiciliu în Timișoara și venit sub 2.000 de lei. Acestea sunt condițiile prevăzute în hotărârea votată de consiliul local, la propunerea primarului Nicolae Robu, pentru ca timișorenii să beneficieze de gratuitate pe RATT până pe 15 ianuarie 2014. Cum va fi pusă în practică soluția prin care se vor verifica veniturile, propusă de inițiatorii proiectului, rămâne însă de văzut.

Inițial, Nicolae Robu ar fi vrut să asigure gratuitatea printr-o dispoziție de primar, dar, din punct de vedere juridic, acest lucru nu era posibil. S-a ajuns astfel la o hotărâre de consiliu local care e greu de spus cum va fi pusă în practică. „Gratuitate la costul abonamentelor cetățenilor români cu domiciliul stabil sau reședința în Municipiul Timișoara care au venit lunar sub 2.000 lei. Gratuitatea se acordă pe bază de card eliberat de la chioșcurile RATT pe baza buletinului de identitate sau a cărții de identitate în original“, scrie în proiectul care a trecut cu 23 voturi din cele 24 valabil exprimate.

Veniturile vor fi dovedite prin… baza de date pe care Finanțele o vor pune la dispoziția municipalității. Teoretic, grație acesteia, sistemul va ști dacă un solicitant de gratuitate la RATT se încadrează sau nu în criteriile stabilite de municipalitate. Practic, Finanțele nu prea au cum să furnizeze aceste informații, atâta vreme cât în fișele fiscale sunt trecute doar salariile nete, iar salariul de încadrare îl știu doar angajatorii și, în plus, timpul este foarte scurt. „Nu se vor face publice salariile, dar se va accesa baza de date și se va vedea dacă se pot valida sau nu cardurile. Pe baza CNP-urilor”, a spus însă Nicolae Robu. Cum și în ce formulă va putea fi accesată baza de date a Finanțelor nu se știe.

Suma estimată care urmează să fie plătită către RATT, în schimbul călătoriilor gratuite, este 3,2 milioane de lei, dar, pentru că urmează să fie achitate și cardurile suplimentare care vor fi emise, ea urmează să fie stabilită ulterior. „Propunerea se adresează acestei clase de cetățeni cu venituri mici, pentru că 2.000 de lei brut nu e o sumă mare. Subvenția nu este pentru RATT, ci pentru cetățeni. Noi vom plăti de la buget contravaloarea serviciului prestat, în numele lor”, a spus Nicolae Robu. Conform reprezentanților RATT, nu vor fi probleme cu suplimentarea numărului de autobuze și troleibuze scoase pe traseu, existând însă „probleme de mentenanță” în materie de tramvaie. Primarul a mai spus că măsura este „socialo-popularo-liberală” și este nevoie de o lună-pilot. „Cred că merită un experiment”, a conchis primarul. Locurile unde vor fi eliberate aceste carduri de gratuitate urmează să fie comunicate ulterior.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

O oră ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

4 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

4 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago