Categories: Zâmbete amare

Cum isi bat joc politrucii din Invatamant de elevii inzestrati

Un copil de 14 ani a câștigat Olimpiada de matematică, faza pe județ. Ca atare, Liza Szabo era îndrituită să participe la faza națională. Dar nu s-a întâmplat așa ceva, și nu din cauza copilului, ci din cauza bulibășelii din interiorul Inpectoratului Școlar Timiș. Iar principalul vinovat este inspectorul de matematică Zeno Blajovan, ca să fiu mai exact. Asta nu înseamnă că cei din fruntea ISJ ar fi exonerați, ba chiar au o mare parte din vină.

Să tai aripile, să omori speranțele unui copil la această vârstă e mai mult decât o crimă. Un copil suferă mult mai mult decât un adult în fața unor astfel de nedreptăți. Fiindcă, spre deosebire de adulți, n-au ajuns să dea piept cu ele până acum. Ce să învețe acest copil din experiența trăită? Că nu mai contează efortul depus, zilele și serile petrecute deasupra cărților, în timp ce alții de vârsta lui stăteau călare pe calculatoare sau Facebook? Și nici n-au parte de astfel de episoade dramatice. (Da, pentru un copil e o adevărată dramă ce s-a întâmplat!) Că e mai bine să intri și tu în grupul amorf și tot mai mare al copiilor care au dat gramatica și matematica pe „like”-uri și „share”-uri? Și scapi și de titulatura de tocilar! Elevii sârguincioși și talentați sunt tot mai puțini și de aceea n-ai voie să-ți bați joc de ei!

De la un guvern la altul, de la un ministru al Educației la altul tot auzim de reforme în învățământ. Acum se vorbește foarte mult de cod etic pentru dascăli. Am găsit problema educației! Și anume, dascălii care dau meditații. Problema mare a capetelor luminate de la vârful educației o reprezintă acum veniturile suplimentare câștigate de profesori, nu salariile lor de mizerie. De o ipocrizie fără precedent, la care a aderat și mass-media, toată lumea se isterizează pentru niște bani dați la fondul clasei. Bani fără de care sălile de clasă ar arăta ca niște hrube neolitice.

Domnii politicieni se fac că nu văd că problema adevărată a învățământului românesc este subfinanțarea cronică. De fapt, e problema fundamentală. Și ar mai fi una. A politrucilor puși să administreze acest domeniu extrem de important pentru viitorul României. Exact ca înainte de 1989, când nu puteai fi director nici la cea mai insignifiantă școală fără a avea carnet PCR, nici acum nu poți să fii, dacă nu ești membru al PSD, PNL, PDL sau ce partid se află vremelnic la putere. Ba s-a mers și mai departe, și chiar femeile de serviciu trebuie să aibă spate politic. Inspectoratele școlare sunt pline ochi de oameni incompetenți, aduși acolo pe bază de carnet de partid, pile, relații, șpăgi etc. Unii dintre ei au uitat și ce înseamnă să fii dascăl.

Dacă finanțarea decentă a învățământului românesc este o problemă de fond, care se va rezolva în ani (dacă se va rezolva vreodată), în schimb curățarea învățământului de „zeno blajovanii” din întreaga țară este o chestiune care se poate face mult mai ușor. Dacă se vrea. Dar nu se vrea, dovadă că domnul Zeno Blajovan rămâne bine-mersi în funcție, fără să primească măcar un avertisment, în timp ce Liza Szabo stă acasă, fiindu-i barat drumul spre olimpiada națională. Episodul de la Timișoar nu e singular, în țară existând multe „lize szabo” și la fel de mulți „blajovani”. Oare câte speranțe năruite, câte „lize szabo” vor mai avea de pătimit din cauza acestor politruci care, pe lângă faptul că sunt profund incompetenți, nu au nici inimă? Dacă unui om matur i s-ar întâmpla așa ceva, oare ar mai continua și la anul? Cum vor putea părinții Lizei s-o convingă la anul să învețe și mai mult pentru a ajunge la faza națională a Olimpiadei?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

2 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

2 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

3 ore ago

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

6 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

21 de ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

22 de ore ago