Se întâmplă în România: inaugurarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Domeniul Cancerului de la Timişoara a fost amânată din nou. „Camera albă”, unică în România, nu este finisată aşa cum trebuie. Centrul ar fi trebuit deschis încă de anul trecut și acum beneficiarii lui sunt în pericol să piardă o finanțare de aproape nouă milioane de euro.
Oncogen, Centrul de Terapii Genice și Celulare în Domeniul Cancerului, a fost ridicat lângă Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Timișoara, pe o suprafaţă de 2.900 de metri pătraţi. Terenul a fost asigurat de Consiliul Judeţean Timiş, iar bugetul a fost de 55 de milioane de lei, din care 39 de milioane, finanțare europeană. Centrul de cercetare este singurul din regiunea de vest a României și unul dintre puținele existente în țară. La Oncogen vor lucra 35 de specialiști, care vor face studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice.Lucrările ar fi trebuit să se termine în primăvara lui 2013, dar conducerea Spitalului Județean Timișoara a convins, la vremea respectivă, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică să prelungească termenul cu încă opt luni, din cauza unor probleme tehnice. La începutul anului, fostul manager al SCJUT, Iulius Jugănaru, anunța că Oncogen va fi gata la finele lunii ianuarie.
Este luna mai și nici vorbă de deschiderea centrului. Între timp s-a constatat că există probleme la așa-numita cameră albă, unică în România, care permite prelucrarea şi procesarea celulelor umane, prin aplicaţii de uz uman. Aici, dar și în laboratoare, finisajele trebuie refăcute de urgenţă, pentru a corespunde standardelor impuse de lege. În caz contrar, beneficiarii riscă returnarea banilor europeni. Pentru a nu ajunge în această situaţie, iniţiatorii proiectului au cerut încă o amânare de şase luni. Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică va verifica, în octombrie, lucrările. Dacă acestea vor corespunde, centrul va fi, în sfârșit, acreditat. Între timp, numărul bolnavilor de cancer din județul Timiș este în continuă creștere. Comparativ, în prima jumătate a lui 2013 au fost înregistrat 733 noi cazuri, față de 650, cu un an înainte. De asemenea, conform statisticilor, în 2012, erau în evidențe 15.859 bolnavi de cancer. Numărul acesora a scăzut la puțin peste 13.400 în 2013.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…