Categories: Administratie

La Timisoara, cablurile vor ramane pe stalpi mult si bine

Cablurile care brăzdează din toate părțile cerul Timișoarei au încă viață lungă pe stâlpi. Deși ele ar fi trebuit să fie îngropate progresiv, din 2009 încoace, acest lucru nu s-a întâmplat decât în mică parte și nu sunt șanse ca firele să dispară prea curând. Primarul Nicolae Robu spune, din nou, că nu sunt bani pentru așa ceva.

Parcul din Piața Vasile Adamachi, fostul scuar Hunedoara, a fost inaugurat, joi, de primarul Nicolae Robu, deși lucrările sunt terminate de câteva săptămâni. Înainte de amenajare, zona devenise o groapă de gunoi ad-hoc pentru timișorenii certați cu civilizația. Valoarea investiției este de 100.000 de lei, din care 5.000 de euro sponsorizare pentru mobilierul urban. Toate bune și frumoase, însă zona este plină de cabluri, care atârnă greu pe stâlpi. Asta, deși există o hotărâre de consiliu local votată în 2009, care obligă, teoretic, toate firmele care se ocupă de transmisii de date şi voce să-şi îngrope „sârmele”. Hotărârea ar fi trebuit să fie pusă în aplicare până la finele anului 2012. În afară de o operațiune de tăiare a cablurilor aeriene nemarcate, desfășurată în zona Cetate, nu s-a întâmplat însă nimic.

Acum un an, întrebat despre această hotărâre, primarul Nicolae Robu spunea că… habar n-are de ea. „Nu știam de această hotărâre din 2009, dar unul dintre proiectele mele este și să scăpăm Timișoara de aceste cabluri aeriene. Ați putut vedea o primă stradă fără cabluri aeriene, strada Mărășești. Nu avem resurse financiare să lansăm un proiect de intervenție în forță pentru a muta totul în subteran. Nu avem acum bani pentru asta”, susținea edilul. Lucrurile nu se vor schimba nici în viitorul prea apropiat. Singurele zone din care vor dispărea cablurile sunt cele în care se fac, în această perioadă, lucrări. „Tot ce facem de-acum înainte în termen de amenajări stradale conduce şi la ducerea în subteran a tuturor cablurilor. Nu putem însă să punem în practică global, în tot oraşul, această mutare a cablurilor în subteran, pentru că nu are cine să finanţeze toate amenajările”, a declarat, joi, Robu.

Acesta admite că „arată groaznic tot căblăraiul ăsta” și că este „foarte grav că oraşul a ajuns în situaţia aceasta”. Edilul promite că va rezolva problema, dar nu știe când și cum. „Hotărârea de consiliu nu a fost anulată, numai că e greu să fie pusă în practică în timp foarte scurt, ea se pune în timp… Nu cunosc detaliile ei. Chiar în Piaţa Victoriei există cabluri. O să punem presiune şi o să dăm amenzi, o să intrăm puţin în forţă asupra operatorilor, însă municipalitatea nu poate să-şi rezolve partea ei instantaneu”, a mai spus primarul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

16 minute ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

4 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

7 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

7 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

9 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

9 ore ago