Categories: Zâmbete amare

Un stadion tot mai indepartat

>Una dintre principalele promisiuni din campania electorală a primarului Nicolae Robu a fost ridicarea unui stadion nou în Timișoara. Și nu orice fel de stadion, ci unul imens de 50.000 de locuri. Ulterior, numărul locurilor a mai scăzut până la 40.000, dar tot foarte multe sunt. Din capul locului trebuie spus că un stadion cu 25.000, maximum 30.000 de locuri, ar fi mai mult ca suficient.

Acest aspect e doar un detaliu, la fel ca și promisiunea aceluiași Robu de-a face și o sală de sport cu 15.000 de locuri. Ceea ce, să recunoaștem, este o megalomanie și oricine își putea da seama că e o chestiune irealizabilă. În schimb, un oraș cu pretenții ca Timișoara are nevoie de un stadion nou, actualul „Dan Păltinișanu” fiind depășit din toate punctele de vedere. Mulți spun că atâta timp cât nu avem echipă de fotbal, n-are rost să avem și stadion. Un lucru doar pe jumătate adevărat, o nouă arenă putând să creeze emulație în jurul unei echipe, de la spectatori până la sponsori. (Investitori nu vrea Robu!)

Iată însă că, la mai bine de doi ani de la instalarea în scaunul de primar, chestiunea stadionului este exact în aceeași situație de ceață profundă. Adică în stadiul de discuții și nimic mai mult. Fapt recunoscut și de primar, care a reușit în schimb să-și pună din nou în cap arhitecții timișoreni. Aceasta, după ce a declarat că renunță la concursul de soluții pentru viitorul stadion, din cauza „atitudinii pe care o au arhitecții”. „Nu avem niciun progres”, a continuat Robu, fără să explice de ce a lăsat lucrurile la voia întâmplării nouă luni, anunțul legat de concursul de soluții fiind făcut în luna ianuarie. În replică, arhitecții i-au bătut obrazul primarului, arătându-i că problema este în propria ogradă. Indiferent de cine are dreptate în această dispută, lucrurile sunt clare din alt punct de vedere. Și anume, că ridicarea unui nou stadion în Timișoara pare pe zi ce trece un lucru tot mai irealizabil. Adică, nu există niciun proiect și nici măcar studiu de fezabilitae. Nu există sursă de finanțare, nici măcar la nivel teoretic.

Nu spun că e mare vinovat primarul pentru că s-a ajuns aici. Adică nicăieri. Dar mă întreb cine l-a pus să promită ditamai stadionul de 50.000 de locuri. Sau – vorba lui Cocoșilă, amicul lui Moromete – pe ce s-a bazat când a făcut un angajament atât de deșănțat? Pe Guvernul USL? Să fim serioși, trebuie să aibă o mare doză de naivitate, dacă a crezut că PSD va pompa bani în Timișoara. Vede acest lucru acum cu niște amărâte de cinci milioane de lei, promise de doi ani pentru Spitalul de Copii. Ce-i drept, pe de altă parte, același guvern bagă 55 de milioane de euro într-un stadion la Craiova. Având în vedere că Timișul contribuie într-o măsură muuuult mai mare la bugetul de stat decât Doljul, se poate spune că acel stadion se face mai degrabă din banii bănățenilor, decât al oltenilor. Diferența este că Oltenia reprezintă cel mai important bazin electoral al PSD, „performanță” pe care Timișul în special, dar și Banatul în general, n-o vor atinge niciodată. Iar din acest punct de vedere, Robu are dreptate să acumuleze o anumită frustrare. Numai că n-a trecut anul de când același Robu spunea că Guvernul Ponta o să facă și-o să dreagă și va investi în Timișoara milioane și milioane de euro.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago