Categories: Zâmbete amare

Guvernul Ponta a scos Timisoara din Romania!

Nu mă număr printre cei – tot mai mulți – care spun că ar trebui să se tragă o graniță pe Orșova, iar restul țării să intre în Banat cu pașaport. E drept, unii o spun la nervi, iar alții sunt convinși că aceasta ar fi o soluție pentru ca bănățenii să nu mai susțină cu banii lor nemunca din alte regiuni. Pe de altă parte, o dezbatere despre regionalizare și, mai ales, despre o descentralizare fiscală ar fi mai mult decât binevenită. Însă niciun guvern, nici de dreapta, nici de stânga nu o va face. Fiindcă toți, atunci când ajung în fruntea bucatelor, le vor împărți pe bază de clientelism politic, prietenii și alte criterii care n-au nicio legătură cu echitatea

Din păcate, modul în care se comportă Guvernul Ponta cu Timișoara și Timișul, sfidarea totală a acestei zone depășește orice măsură. Și astfel dă tot mai maltă apă la moara „separatiștilor”, ca să le spun așa. De fapt, Guvernul Ponta face ce face și scoate Timișoara din România. Cel puțin în privința investițiilor, a alocărilor bugetare. Fiindcă atunci când e vorba să ia bani, Timișoara e pe primul loc. Ultima măsură disprețuitoare le întrece însă pe toate. Și mă refer aici la centura Timișoarei, care nu se află prinsă printre proiectele de infrastructură care vor fi finanțate până în anul 2030.

Mai pot să înțeleg faptul că nu se face spital regional, fiindcă se face la Craiova. Dă-i naibii pe timișoreni, să se ducă să se trateze la Szeged sau Viena! Mai înțeleg și că nu se face stadion. Un moft, nu-i așa? Las’ că-l facem tot la Craiova, că acolo ne votează lumea. Trecem și peste intermodalul de la Remeta Mare. Trecem cu vederea și spitalul din Torontalului, reabilitarea Gării de Nord, descărcări pe autostradă și alte „bunătăți” promise cu generozitate de USL. Adică, împreună PSD cu PNL, Nicolae Robu și Titu Bojin.

Apropo de stadion, un tânăr consilier PSD îl acuză pe primarul Robu că n-a terminat stadionul promis. Nu vreau să fiu avocatul lui Robu, dar, din câte îmi amintesc stadionul a fost promis și de șeful de partid al tânărului, Titu Bojin, pe făgăduiala unor bani de la guvern. Fiindcă din bugetul municipalității nu ai cum să-l faci. (Din banii timișorenilor s-ar putea face, dacă aceștia nu s-ar duce în investiții și ajutoare sociale în Moldova sau Oltenia, dar aici e o altă discuție.) Robu nu e vinovat că n-a făcut stadionul, că nu avea cum să-l facă. E vinovat însă că a fost atât de naiv (ca să folosesc un eufemism) încât să se încreadă în PSD! Ei, asta da, aici într-adevăr merită critici! Iar acum să-l critici din acest motiv este ca și cum ai împinge o bătrână pe scări și apoi o cerți că se grăbește.

Revenind la șoseaua de centură, deja nu se mai poate trece cu vederea. Deja e prea mult! Prea multă sfidare, prea multă nesimțire, chiar golănie. Să lași unul din orașele cu cel mai mare tranzit fără centură depășește orice fel de limită. Și e vorba de un oraș care dă bani la bugetul național, nu ia. Din banii timișorenilor se fac autostradă spre Alexandria, stadion pentru poftele Olguței Vasilescu, se cumpără primari prin țară și alte proiecte cretinoide ale Guvernului Ponta. Însă nu se poate face o banală centură a Timișoarei. Aici s-a depășit orice fel de limită. Poate lucrurile se vor schimba, iar Masterplanul de transporturi va suferi modificări, fiind „prinsă” și centura Timișoarei. Însă dacă treaba rămâne cum este în acest moment, e deja un motiv puternic pentru ca timișorenii să treacă la o formă de nesupunere civică. Că așa nu se mai poate!
P.S. Ca să nu existe discuții sau alte interpretări: nesupunere civică – acțiune sau mișcare de masă, fără acte de violență, manifestată împotriva deciziilor puterii de stat, care sunt considerate nelegale sau potrivnice interesului comun

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

11 minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago