Categories: InvatamantPolitica

Mini-vacanta de alegeri a studentilor, reclamata la DNA de… un student

Guvernul a dat două zile libere studenților, sub pretextul ca aceștia să poată vota. S-a ales, în schimb, cu o plângere penală la DNA, din partea unui student bucureștean la Drept, care îl acuză pe premier și pe câțiva miniștri de abuz în serviciu.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Educației, o hotărâre care prevede ca universitățile să-și suspende cursurile vineri, 14 noiembrie, și luni, 17 noiembrie, „în vederea sprijinirii exercitării dreptului la vot”. Altfel spus, studenții vor avea parte de o mică vacanță, cursurile urmând să fie recuperate ulterior. În primul tur, la Timișoara, secția de votare de la liceul de muzică a fost luată cu asalt de tineri, deși aceștia ar fi putut să voteze oriunde. Mini-vacanța decisă de guvern a devenit imediat subiect de dispută politică.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a a fost surprins de această hotărâre, dar nu crede că aceasta ar trebui să influențeze în vreun fel tinerii. „Am primit informarea de la Ministerul Educației Naționale, în care ni se spune că studenții vor avea două zile libere, urmând ca orele să fie recuperate după un orar care va fi stabilit ulterior. Nu cred că este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria României. Cine vrea să voteze o poate face. Că o face în centrele universitare, că face la ei acasă, important e ca studenţii s-o facă. Acum 25 de ani, alți tineri au murit la Timișoara și la București pentru ca noi să putem să votăm. De aceea, cred că moral este obligația noastră să mergem la vot duminică”, spune Pirtea.

Nu toți studenții au fost însă fericiți să afle că s-au ales cu două zile libere. Un „boboc” de la Facultatea de Drept a Universității București a depus, la DNA, o plângere împotriva premierului și a miniștrilor care au susținut această mini-vacanță. Alexandru Bajdechi îi acuză pe premierul Victor Ponta, ministrul Educației, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, de abuz in serviciu, iar pe ministrul Muncii, Rovana Plumb, de complicitate la abuz în serviciu. Tânărul argumentează că oficialii au încălcat Legea privind transparența decizională – pentru că Ministerul Educației Nationale a făcut public anunțul elaborarii actului normativ cu o zi îinainte de adoptare, desi termenul prevazut de lege este de 30 de zile, Legea educației naționale – care spune că „structura anului universitar se aprobă de senatul universitar”, nu de guvern, dar și Constituția României.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

6 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

9 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

9 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

10 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

10 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

10 ore ago