Categories: Zâmbete amare

Sunt parlamentar roman si am drepturi nesimtite

Deputatul de Timiș Niculae Mircovici, ales pe listele Uniunii Bulgarilor din Banat, a fost condamnat la șase luni de închisoare. E drept, cu suspendare. Prin urmare, el va rămâne bine mersi în parlament. Mai mult, Mircovici este secretar al Camerei Deputaților, putând fi văzut la fiecare ședință la prezidiu, alături de năzdrăvanul Valeriu Zgonea. Va rămâne în continuare și secretar și va număra voturile date pentru diverse legi. Bașca va putea să inițieze legi și să le voteze. Va participa la eventuale negocieri pentru formarea unor noi majorități. Una peste alta, va fi în continuare la butoane, cu toate că a primit o condamare la închisoare. Ce-i drept, cu suspendare, dar fapta și cazierul rămân. Un funcționar public sau un primar ar fi dați afară în astfel de cazuri. Nici în mediul privat nu ar fi mai bine, existând și interdicția de-a fi administrator de firmă.

La parlamentari nu este însă cazul. Ei au două perechi de testicule, cum s-ar zice în limbaj popular. Un parlamentar dacă fură, trebuie să-și dea avizul colegii lui pentru a fi cercetat. Colegi, care la rândul lor, se gândesc că au nevoie de sprijin atunci când sunt prinși că fură. (Mesaj transmis pe față de Elena Udrea.) Atenție, am spus prinși! Așa că, încet, încet, Parlamentul s-a transformat într-o coterie extrem de greu de deranjat. Până și un parlamentar hulit de o țară întreagă, precum regina parandărăturilor din Pleșcoi, a fost la un pas să fie scăpată de brațul legii, prin votul colegilor. E drept, poate a fost la mijloc și impresia artistică cu sutienul confiscat. Nu mai vorbesc de lacrimile, mirul și rugăciunile lui Vosganian, probabil unul dintre cele mai penibile momente din istoria recentă a României. Mai lipsește ca un parlamentar să-și arate de la tribună chiloții îngălbeniți de spaima procurorilor.

Mai mult, când nu le convine ceva, distinșii aleși se plâng de legile pe care tot ei le-au făcut. Se vaită de lucrurile pe care le-au patronat. Doamna Udrea a aflat că la arest e nasol. Era nasol acolo și înainte de-a merge ea. Dar nu i-a păsat. Poate că, din cauza ei, mulți români au făcut cunoștință cu arestul, iar multor femei li s-a luat sutienul. Dar sutienele acestora nu era o chestiune de interes național precum lenjeria Elenei Udrea. Abia acum am aflat că nu-i mișto la arest, nu-i deloc fain la pușcărie, când numărul onor parlamentarilor care au probleme cu legea se îngroașă. De unde și acest război surd între aleșii noștri și reprezentanții legii. Și asta dincolo de declarațiile oficiale, că nu se vor mai opune Justiției.

Am mai spus-o, în orice țară, Parlamentul trebuie să fie principalul exponent al democrației reprezentative. La fel și în România. Din păcate, la noi, cei mai mulți parlamentari se comportă precum membrii unei bande organizate care se opune Justiției. Nu sunt populist, sunt de acord ca parlamentarii să aibă salarii mai mari, să aibă angajați în cabinete și alte avantaje. Dar nu înțeleg în ruptul capului de ce – contrar celor scrise în Constituție cu „nimeni nu e deasupra legii” – un parlamentar hoț e mai altfel decât simplu cetățean hoț. Când hoțul e hoț și atât! Ba poate ar trebui să fie taman invers, iar un ales să fie sancționat chiar mai dur pentru aceeași faptă, decât o persoană obișnuită. Exact pentru avantajele pe care le are, pentru că face legi și ar trebui să fie primul care le respectă. Dar până la urmă, condamnat la închisoare, Niculae Mircovici va continua să conducă ședințele Camerei Deputaților. Iar colegii lui se vor ascunde de lege în spatele imunității…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

11 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

13 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

14 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

15 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

15 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

17 ore ago