Categories: Politica

Cum ar fi aratat Romania daca s-ar fi aplicat Punctul 8? Politicienii din Timis raspund

Ar fi arătat Romania altfel azi, daca s-ar fi pus în practică Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara? Aceasta este întrebarea la care au răspuns câțiva dintre politicienii locali. Unii dintre ei nu sunt siguri că ar Punctul 8 ar fi făcut vreo diferență. Printre aceștia, Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Dan Popa. Petru Andea crede că, la vremea respectivă, în România nu existau alți politicieni.

Pe 11 martie 1990, s-a citit pentru prima oară Proclamația de la Timișoara, un document redactat în 13 puncte care promova lupta împotriva comunismului și a politicienilor care îl promovează. Cel mai dezbătut punct a fost Punctul 8, în care se cerea că niciun membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu poată, timp de 10 ani, să ocupe funcții publice, mai ales pe cea de președinte. La 25 de ani de la lansarea documentului, este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat România dacă s-ar fi respectat Punctul 8. Mai mulți politicieni din Timiș au răspuns la această întrebare.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, crede că aplicarea Punctului 8 ar fi făcut o diferență uriașă pentru România. „Sunt convins că România ar fi arătat altfel. Am fost susținător în acele momente ale Proclamației de la Timișoara, al Punctului 8 în mod special, și am convingerea că România ar fi evoluat mult mai bine și mult mai rapid dacă, în acei primi ani de la Revoluție, ar fi venit oameni cu alte mentalități, cu alte abordări în funcțiile de decizie din autoritățile publice locale și din instituțiile statului”, crede liberalul. Un punct de vedere similar îl are și europarlamentarul Maria Grapini, președintele PC Timiș. „Este clar că ar fi arătat altfel și ar fi arătat altfel în bine. Vedeți că acum, după 25 de ani, se redeschid dosare pentru a se vedea ce s-a întâmplat atunci. Proclamația de la Timișoara ar fi fost un reper foarte bun. Probabil că s-ar fi construit o altă scară a valorilor, o altfel de societate și probabil că ar fi fost o altfel de calitate a politicii”, a declarat Grapini. Senatorul Petru Ehegartner crede că aplicarea Punctului 8 ar fi adus la „curățarea răului de la rădăcină”. „Cu siguranță unele lucruri ar fi fost grăbite privind vinovăția sau nevinovăția celor care ne-au adus în situația aceasta. Cred că acest lucru ar fi fost eliminat și nu am fi avut parte de această șaradă de interpretări care probabil că nu se va termina niciodată. Atunci ar fi putut să se elimine răul de la rădăcină. Cred că dacă s-ar fi respectat Punctul 8 am fi apucat-o pe un drum nou, mult mai riguros. Cred că România ar fi putut să fie o țară mai bună”, spune acesta.

Titu Bojin, președintele CJ Timiș, nu este prea convins că România ar fi arătat diferit astăzi. Totuși, crede și el că o „tranșă de curățare” a clasei politice ar fi fost binevenită. „Putea să arate și mai bine, dar putea să arate și mai rău. Urmările sunt mai greu de stabilit acum, având în vedere că vorbim doar din punct de vedere teoretic. E foarte delicat. Timișoara, chiar dacă noi am fost cei care am inițiat Revoluția, nu a fost băgată în seamă de la nivel național. De aceea nici nu a fost agreată Proclamația. Mai mult nu îmi permit să spun. E greu de zis dacă era mai bine sau semnificativ mai bine… probabil că era. Probabil că era mai bine ca atunci, la început, să avem o primă tranșă de curățire”, susține social-democratul.

Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor și președinte al PSD Timiș, nu poate să-și imagineze cum ar fi influențat aplicarea Punctului 8 evoluția țării. „Îmi este chiar dificil, foarte dificil să răspund. Eu cred că nu prea poate nimeni să spună exact cum ar fi arătat. Poate foarte multe aspecte ar arăta mai bine, dar în alte situații ar apărea minusuri. Îmi este foarte greu să-mi imaginez cum ar fi arătat… din foarte multe aspecte, mai bine”, ne-a declarat deputatul de Timiș. Același punct de vedere îl împărtășește și Dan Popa, copreședintele PNL Timiș, care așteaptă ca tinerii politicieni să se implice mai mult. „În acest moment, în România cei care doresc să facă politică o fac voluntar, de plăcere, din cauza faptului că ei cred în ceva. Sunt zeci de partide. Nu știu dacă ar fi arătat altfel România. Cei care fac parte din acea generație nu mai sunt foarte mulți, iar cei care fac parte din noua generație nu se înghesuie… Cred că după 89 cine a vrut să facă politică și a avut ceva de spus a putut să facă politică”, crede liberalul.

Deputatul PSD Petru Andea este de părere că aplicarea Punctului 8 ar fi fost neconstituțională, iar România nu avea, la vremea respectivă, alți politicieni. „În baza oricărei constituții europene ar fi fost neconstituțional să iei unei categorii întregi de oameni dreptul de a fi aleși. Părerea mea este că lucrurile au evoluat așa cum s-a putut la vremea respectivă. La vremea respectivă, materialul din care se croia clasa politică era cel cu care am intrat din 89. Nu erau alte persoane sau personalități. Cei care au venit din străinătate au avut influență și asta se știe foarte bine. Mă refer aici și la Corneliu Coposu, și la Ion Rațiu”, ne-a declarat fostul președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România pe Centrul Universitar Timișoara.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago