Cum ar fi aratat Romania daca s-ar fi aplicat Punctul 8? Politicienii din Timis raspund

Ar fi arătat Romania altfel azi, daca s-ar fi pus în practică Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara? Aceasta este întrebarea la care au răspuns câțiva dintre politicienii locali. Unii dintre ei nu sunt siguri că ar Punctul 8 ar fi făcut vreo diferență. Printre aceștia, Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Dan Popa. Petru Andea crede că, la vremea respectivă, în România nu existau alți politicieni.

procla

Pe 11 martie 1990, s-a citit pentru prima oară Proclamația de la Timișoara, un document redactat în 13 puncte care promova lupta împotriva comunismului și a politicienilor care îl promovează. Cel mai dezbătut punct a fost Punctul 8, în care se cerea că niciun membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu poată, timp de 10 ani, să ocupe funcții publice, mai ales pe cea de președinte. La 25 de ani de la lansarea documentului, este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat România dacă s-ar fi respectat Punctul 8. Mai mulți politicieni din Timiș au răspuns la această întrebare.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, crede că aplicarea Punctului 8 ar fi făcut o diferență uriașă pentru România. „Sunt convins că România ar fi arătat altfel. Am fost susținător în acele momente ale Proclamației de la Timișoara, al Punctului 8 în mod special, și am convingerea că România ar fi evoluat mult mai bine și mult mai rapid dacă, în acei primi ani de la Revoluție, ar fi venit oameni cu alte mentalități, cu alte abordări în funcțiile de decizie din autoritățile publice locale și din instituțiile statului”, crede liberalul. Un punct de vedere similar îl are și europarlamentarul Maria Grapini, președintele PC Timiș. „Este clar că ar fi arătat altfel și ar fi arătat altfel în bine. Vedeți că acum, după 25 de ani, se redeschid dosare pentru a se vedea ce s-a întâmplat atunci. Proclamația de la Timișoara ar fi fost un reper foarte bun. Probabil că s-ar fi construit o altă scară a valorilor, o altfel de societate și probabil că ar fi fost o altfel de calitate a politicii”, a declarat Grapini. Senatorul Petru Ehegartner crede că aplicarea Punctului 8 ar fi adus la „curățarea răului de la rădăcină”. „Cu siguranță unele lucruri ar fi fost grăbite privind vinovăția sau nevinovăția celor care ne-au adus în situația aceasta. Cred că acest lucru ar fi fost eliminat și nu am fi avut parte de această șaradă de interpretări care probabil că nu se va termina niciodată. Atunci ar fi putut să se elimine răul de la rădăcină. Cred că dacă s-ar fi respectat Punctul 8 am fi apucat-o pe un drum nou, mult mai riguros. Cred că România ar fi putut să fie o țară mai bună”, spune acesta.

Titu Bojin, președintele CJ Timiș, nu este prea convins că România ar fi arătat diferit astăzi. Totuși, crede și el că o „tranșă de curățare” a clasei politice ar fi fost binevenită. „Putea să arate și mai bine, dar putea să arate și mai rău. Urmările sunt mai greu de stabilit acum, având în vedere că vorbim doar din punct de vedere teoretic. E foarte delicat. Timișoara, chiar dacă noi am fost cei care am inițiat Revoluția, nu a fost băgată în seamă de la nivel național. De aceea nici nu a fost agreată Proclamația. Mai mult nu îmi permit să spun. E greu de zis dacă era mai bine sau semnificativ mai bine… probabil că era. Probabil că era mai bine ca atunci, la început, să avem o primă tranșă de curățire”, susține social-democratul.

Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor și președinte al PSD Timiș, nu poate să-și imagineze cum ar fi influențat aplicarea Punctului 8 evoluția țării. „Îmi este chiar dificil, foarte dificil să răspund. Eu cred că nu prea poate nimeni să spună exact cum ar fi arătat. Poate foarte multe aspecte ar arăta mai bine, dar în alte situații ar apărea minusuri. Îmi este foarte greu să-mi imaginez cum ar fi arătat… din foarte multe aspecte, mai bine”, ne-a declarat deputatul de Timiș. Același punct de vedere îl împărtășește și Dan Popa, copreședintele PNL Timiș, care așteaptă ca tinerii politicieni să se implice mai mult. „În acest moment, în România cei care doresc să facă politică o fac voluntar, de plăcere, din cauza faptului că ei cred în ceva. Sunt zeci de partide. Nu știu dacă ar fi arătat altfel România. Cei care fac parte din acea generație nu mai sunt foarte mulți, iar cei care fac parte din noua generație nu se înghesuie… Cred că după 89 cine a vrut să facă politică și a avut ceva de spus a putut să facă politică”, crede liberalul.

Deputatul PSD Petru Andea este de părere că aplicarea Punctului 8 ar fi fost neconstituțională, iar România nu avea, la vremea respectivă, alți politicieni. „În baza oricărei constituții europene ar fi fost neconstituțional să iei unei categorii întregi de oameni dreptul de a fi aleși. Părerea mea este că lucrurile au evoluat așa cum s-a putut la vremea respectivă. La vremea respectivă, materialul din care se croia clasa politică era cel cu care am intrat din 89. Nu erau alte persoane sau personalități. Cei care au venit din străinătate au avut influență și asta se știe foarte bine. Mă refer aici și la Corneliu Coposu, și la Ion Rațiu”, ne-a declarat fostul președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România pe Centrul Universitar Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

george a spus: (martie 11th, 2015 at 18:08 )

Nici nu ma asteptam la alt rezultat al acestui sondaj: comunistii raspund unanim ca nu ar fi aratat altfel Romania iar cei din dreapta spun exact opusul. Un singur lucru vreau sa specific pentru cei care se vor grabi sa ma corecteze spunand ca Dan Popa nu este comunist…BA ESTE. Provide din PDL care a fost continuatorul juridic al lui FSN, care a fost un partid de stanga pana in 2005 cand peste noapte au iesit din Internationala Socialista si au intrat in PPE. Asta asa ca sa nu uitam…

Ambrus - Nuti Udrea pentru Lugoj a spus: (martie 11th, 2015 at 20:32 )

Dan Popa – Secretar PCR Timisoara Poate infirma cineva?

8 a spus: (martie 11th, 2015 at 20:39 )

Nu înțeleg de ce se pun sub lumina reflectoarelor persoane incompatibile cu Punctul 8 de la Timișoara, acum când lumea dorește suflu autentic, curat? Fără putreziciune securisto – comunistă?

Nu înțeleg cum va putea promova valorile liberale domnul Dan Popa, el, care a fost un mare secretar PCR la Întreprinderea de Autoturisme Timișoara, membru în Comitetul Municipal PCR Timișoara. Aici s-ar potrivi un vers, recitat, adesea, de un liberal autentic timișorean: ”Măi tovarăși, nu fiți triști, pcr–iștii–s peneliști”. Manipularea prin lăudarea adversarului este metodă KGB-istă, descrisă de analiști și sociologi, nu este nimic nou! Nou este demersul subtil pe care deja îl fac noii liberali, pentru înlocuirea unui președinte din fruntea PNL Timiș, așa, pentru că el trebuie să rămână ”primarul ciudat”, dar nu și președintele PNL (nou) pentru că are… multe șantiere, nu-i așa?

Biroul de informatii a spus: (martie 11th, 2015 at 20:45 )

Cat tupeu pe Lica Barbu, cum zice el ca a luptat pentru punctul 8. Tovarase si tu ai fi fost aruncat la gunoi daca se respecta punctul 8, nu te jucai de-a primarul

nomenclatura a spus: (martie 12th, 2015 at 09:39 )

Nomenclatura secu-pcr nu mai exista: bojin, robu, popa, ostaficiuc, cojocari sau base, ilici!

radu a spus: (martie 12th, 2015 at 10:35 )

Exact pe comunistul Petru Andea trebuia să-l întrebaţi! Preşedinte pe UASCR Timiş, secretar de partid pe Centrul Universitar, trecut apoi în PSM şi apoi, evident, vărsat la PSD, adică PCR reloaded! mai răsfiraţi, tovarăşi, mai răsfiraţi!

aviz necunoscatorilor a spus: (martie 12th, 2015 at 13:33 )

Popa Dan nu a fost secretar PCR la Autoturisme. Cind Popa a venit in fabrica ca stagiar, secretar PCR era un tip pe nume Lehaci(un nima´n drum). Popa a plecat apoi pentru scurt timp la judet – intre timp a inceput Stefan Gheorghiu la Buc. Cind s-a intors la Autoturisme, s-a intors ca director (un fel de !) tehnic. Nu putea fii si secretar PCR. Si in perioada lui de directorat , secretar a fost Virtosul- unul dintre cei mai necomunisti secretar PCR pe care l-am cunoscut. Tehnometalisti mai sint destui in viata, chiar toti ii purtati pica lui saracu Popa ? Oare de ce nu se gaseste nici unul sa zica o vorba frumoasa despre el. Ca bine a facut la foarte multa lume. Cine avea nevoie de locuinta, pasaport, schimbare de salar, etc. la Popa apela. Cel putin cei de la sec. I. da ce sa ma mir, pe vremea lui Ostaficiuc , nu s-a gasit unul din tehnometalisti sa-l comenteze, nu de bine , ca oricum nimeni nu avea ceva bun de spus de el, sau cel putin operatoarele lui de la calculatoare, ca era singurul cocos intre o duzina de muieri. Dar prea frumos nu il comenta nimeni, ca toti il stiau de paiata si coleric. Ce dovedeste asta ? Doar ca toate comentariile astea la ziare le fac oameni neinformati , straini de cauza, poate si de oras,si ca majoritatea timisorenilor (adevarati) sint cu totul NEPASATORI la „succesele” unor vechi tovarasi.La fel o priveste si pe secretara tanti Grapini, care da , pe vremuri ii dadea clase PCR lui Popa. Asta da, fosta comunista, facuta doamna (din tovarasa) la lumina felinarului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4417 cazuri

3760
active
197
decese
460
vindecate

Situația globală

Total: 1418920 cazuri

1035943
active
81506
decese
301471
vindecate

 

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Claudiu Apro Riponsia

Căpitanul Ripensiei, Claudiu Apro, vorbeşte despre viaţa din timpul pandemiei

Din 13 martie, antrenamentele Ripensiei sunt suspendate, dată fiind situația epidemiologică a virusului ce s-a răspândit în întreaga lume. În aceste condiții, fiecare jucător își urmează programul individual primit de la preparatorul fizic, pentru a rămâne în formă. Despre actuala situaţie, nemaiîntâlnită până acum a vorbit şi Claudiu Apro, unul din „veteranii” echipei Ripensia, şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căpitanul Ripensiei, Claudiu Apro, vorbeşte despre viaţa din timpul pandemiei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Cererea şi oferta de produse medicale necesare în pandemia de coronavirus, puse faţă în faţă de un grup de voluntari timişoreni

Nevoia acută de materiale medicale, de protecţie a personalului, dar şi de sprijin a bolnavilor de coronavirus, dublată de o lipsă la fel de acută de asemenea materiale, a dus la crearea de către un grup de câteva zeci de voluntari a unei platforme online, , unde să se poată întâlni cererea şi oferta de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cererea şi oferta de produse medicale necesare în pandemia de coronavirus, puse faţă în faţă de un grup de voluntari timişoreni

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Spitalul Municipal și Spitalul CF din Timișoara vor interna pacienți cu COVID-19, după ce au fost confirmate ca fiind în a doua linie a luptei cu coronavirusul. Inițial, un Ordin al Ministerului Sănătății aflat în discuție, scotea cele două unități sanitare din linia a doua. Acum, Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar unitățile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Municipal și Spitalul CF Timișoara rămân în rândul unităților de suport pentru pacienții cu coronavirus
Un ambulanțier de 53 de ani a murit la Suceava. Este primul deces confirmat din rândul personalului medical din România depistat cu COVID-19, care a intrat în contact cu pacienţi infectaţi. Sunt 699 de cadre medicale infectate cu COVID-19 în toată țara. Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19 – primul deces din rândul personalului medical din România: un ambulanţier din Suceava
Zece bebeluși au fost diagnosticați cu COVID-19 în urma rezultatelor testelor de coronavirus de luni seară. S-a decis retestarea lor, iar rezultatul în cazul primului dintre ei este negativ. Primul rezultat după retestarea unui bebeluș din cei zece este negativ, ceea ce înseamnă că micuțul nu are coronavirus. Testele sunt repetate în cazul a zece...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La al doilea test, rezultat negativ pentru primul dintre cei zece bebeluși depistaţi iniţial cu COVID-19
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, trimiterea în judecată a inculpaților din dosarul şpăgilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara Printre cei trimişi în judecată se numără patru parlamentari PSD, dar şi fostul director al DRDP Timişoara, PSD-istul Cristian Ispravnic. În total, în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara, au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dosarul DRDP Timişoara – “bani pentru PSD Arad”, trimis în judecată. Şpăgi la angajare de 10.000 de euro
Noi decese au fost confirmată în România, în ceea ce privește persoanele infectate cu coronavirus. Conform Grupului de Comunicare Strategică, numărul persoanelor care au decedat a ajuns la 197, opt dintre aceste decese fiind însă raportate cu întârziere. Majoritatea persoanelor pentru care s-a confirmat infecția cu COVID-19 și decesul, marți după-amiază, sunt din Arad, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În România au murit 197 oameni cu COVID-19. Decese raportate cu întârziere în județul Arad. Se fac verificări
În Timiș, polițiștii și jandarmii au aplicat, în 24 de ore, peste 200 de amenzi celor care nu respectă restricțiile de circulație impuse de Ordonanța de Urgență nr. 3. În județul Timiș, în cursul zilei de 6 aprilie, polițiștii timișeni au aplicat 218 sancțiuni contravenționale în valoare de 542.500 lei pentru nerespectarea măsurilor de restricționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi de peste 550.000 lei, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă restricțiile de circulație
Primarul Nicolae Robu nu a reuşit să ofere amănunte în plus referitoare la operaţiunea de dezinfecţie a casei scărilor pentru blocurile din Timişoara. Totuşi, a vorbit despre acele dozatoare de gel dezinfectant, dar singurul lucru spus e în ton cu ceea ce insistă de la apariţia ordonanţei militare care impune montarea acestora, adică asociaţiile sa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nimic nou în problema dezinfecţiei „centralizate” a scărilor de bloc din Timişoara
A fost deschis un dosar penal de procurori în cazul Maternității Odobescu din Timișoara, locul unde 10 bebeluși au fost diagnosticați cu coronavirus, iar 25 de cadre medicale și paciente au fost depistate cu COVID-19. În dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara se fac cercetări în ceea ce privește zădărnicirea combaterii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dosar penal! Procurorii fac cercetări la Maternitatea Odobescu
S-au mai înregistrat două decese ale unor persoane cu coroanvirus în România. Țara noastră ajunge la 184 de decese ale pacienților cu COVID-19. A murit un bărbat de 69 de ani din județul Suceava.  „Transferat în Spitalul de BI Iași-ATI cu diagnosticul de Infecție SARS-COV 2 formă severă, complicație, în data de 25.03.2020. Recoltat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România: 184 de persoane cu COVID-19 au decedat
Top