Categories: Politica

Dupa 25 de ani, Laszlo Tokes a semnat… Proclamatia de la Timisoara

25 de ani! Atât i-a luat lui Laszlo Tokes să semneze Proclamația de la Timișoara. Europarlamentarul al cărui nume este puternic legat de evenimentele din decembrie 1989 a ales să facă acest gest pentru a marca faptul că Societatea Timișoara a fost desemnată „cetățean european” al anului 2014, dar și împlinirea a 25 de ani de la redactarea proclamației.

Președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea, a anunțat că Parlamentul European a desemnat asociația pe care o conduce a fost desemnată „cetățean european” al anului 2014. Premiul a fost înmânat pentru a marca activitatea societății de-a lungul celor 25 de ani de la înființarea acesteia. „Tokes Laszlo s-a gândit să ne propună în Parlamentul European să primim premiul cetățean european al anului 2014. (…) Am primit acest premiu alături de Andrei Pleșu și alte 45 de personalități sau asociații din întreaga Europă”, spune Mihalcea. Premiul a fost înmânat oficial la Bruxelles în data de 25 februarie, iar liderul Societății Timișoara s-a declarat încântat de faptul că primirea premiului coincide cu perioada în care Proclamația de la Timișoara a împlinit 25 de ani de la redactare. Acesta a spus că asociația pe care o conduce va continua să lupte împotriva comunismului și speră ca Uniunea Europeană să înființeze un tribunal european pentru analizarea crimelor comunismului.

Alături de Mihalcea s-a aflat și Laszlo Tokes, care a ținut să felicite societatea pentru activitatea sa. „Proclamația are o actualitate deosebită, din păcate și după 25 de ani, pentru că trebuie să continuăm această luptă anticomunistă. Este adevărat că, în cazul meu, accentul s-a mutat de la anticomunism la lupta pentru interesele naționale ale maghiarilor. Noi, ca și comunitate minoritară, am suferit în dublă măsură asuprirea comunistă din timpul lui Ceaușescu, respectiv în perioada postcomunistă, dar aceasta nu înseamnă că nu mă aflu și nu sunt solidar împotriva luptei anticomuniste. (…) În acest spirit vă salut cu drag și dați-mi voie, drept susținere a Proclamației de la Timișoara, să semnez și eu această proclamație”, a declarat Tokes.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago