Categories: Timp liberUltima ora

In vizita prin Republica Populara Romana! S-a deschis Muzeul Consumatorului Comunist / FOTO

Plasa de rafie, peștele de sticlă de pe televizor, păpușa Arădeanca, reviste, cărți, discuri și multe alte „comori” din Epoca de Aur pot fi admirate la Muzeul Consumatorului Comunist. Este vorba despre mii de exponate care prezintă viața de odinioară a românilor. Muzeul s-a deschis sâmbătă, la Timișoara, iar o parte dintre obiectele de aici pot face gelos orice colecționar.

Cinci ani! Atât a durat până când au fost strânse toate obiectele de la Muzeul Consumatorului Comunist. Spațiul a fost inaugurat sâmbătă, 16 mai, iar doritorii pot să-l viziteze în subsolul de la Scârț loc Lejer. Exponatele recreează perfect Epoca de Aur, muzeul fiind amenajat precum o casă. Într-o sufragerie, o baie, o bucătărie și o cameră pentru copii se găsesc mii de lucruri din era comunismului. Sute de discuri cu povești sau cântece patriotice, cărți, reviste, jucării și obiecte de uz casnic pot fi descoperite în cadrul muzeului interactiv. Vizitatorii pot să atingă exponatele, să le pozeze, iar la dispoziția lor sunt și câțiva ghizi pregătiți să le vorbească despre epoca apusă a României.

„Să nu mă întrebați de unde mi-a venit ideea, pentru că asta nu știu să vă spun. (…) Am strâns toate obiectele astea în cinci ani, dar nu numai eu, ci și colegii, prietenii, oamenii care frecventează locul. Am căutat și în gunoaiele de pe străzi, când se face curățenia de toamnă sau de primăvară, pe la târguri, prin poduri, în absolut orice locuri în care ar putea să fie lucruri din astea. A fost o chestie colectivă. (…) Eu am început să strâng chestiile astea din cauza discurilor, colecționam discuri. Când eram copil, ascultam discuri și cu muzică, și cu povești și pentru mine asta înseamnă perioada. Pentru alții e mai reprezentativ peștele de pe televizor… Sunt câteva obiecte definitorii, cum ar fi sticla de lapte, care apare și în reclame și în clipuri muzicale. Eu aș spune că sticla de lapte e pe primul loc”, a declarat Ovidiu Mihăiță, fondatorul muzeului. De ce acest muzeu? „Este un fel de recuperare a memoriei. Amintirile sunt în capul nostru, ele sunt obiecte, dar generează ceva în oameni. Noi nu batem moneda pe nostalgia acelei perioade, nu asta vrem. Dorim să păstrăm amintirea și o frântură de istorie care e foarte variată”, mai spune Mihăiță.

De asemenea, o parte dintre exponate sunt foarte rare, iar colecționarii din țară, dar și cei din afara granițelor ar fi dispuși să plătească sute de euro pentru ele. Cei care vor să contribuie la mărirea colecției pot să aducă, la Scârț loc Lejer, lucrurile comuniste pe care le mai au pe acasă. Muzeul poate fi vizitat gratuit, iar Ovidiu Mihăiță asigură că spațiul va rămâne deschis „până când se prăbușește casa” care găzduiește expoziția.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago