Categories: Zâmbete amare

Timisoara este si a incultilor, snobilor si penibililor

Sunt destui români cărora nu le plac manelele și nu-i interesează absolut deloc ce albume au mai scos Guță, Minune, Salam sau Parizer. Nu le plac și basta! Asta nu înseamnă că ar fi snobi. Sunt români care nu se omoară după casele gen pagodă, dotate cu turnulețe sclipitoare argintii sau aurii. Și nimeni nu-i cataloghează ca fiind penibili fiindcă nu au această plăcere rasată. Sunt români care nu cad jos de admirație în fața unei carpete cu „Răpirea din serai” sau cu tot felul de amorași, reproduceri după „Cina cea de taină” etc. Nu le place nici măcar fototapetul cu căprioare care se adapă din izvor la poalele unui munte. Despre bibelourile și mileurile de pe televizor nici nu mai vorbesc. Și nu-i face nimeni inculți pentru că n-ar avea acest simț estetic.

Sunt români care nu se uitau la OTV, nu-i interesa de soarta Elodiei sau a altor jivine care se perindau pe acolo și nici măcar n-au votat cu Dan Diaconescu și partidul său. Și n-au fost făcuți penibili. Surprinzător, mai sunt români care nu se uită la Capatos, Măruță etc. și la toți țiganii, curvele și defecții din întreaga țară adunați în platourile unor treleviziuni. Și nimeni nu le spune c-ar fi snobi. Sunt români cărora nu le plac icoanele cu briz-brizuri, cu îngerași în fundul gol, nu le plac nici crucile luminate cu beculețe colorate. Și nu sunt catalogați ca fiind inculți.

Și ca să nu mă opresc doar la români, sunt mulți americani și nu numai care consideră că Las Vegasul este un imens kitsch, alții spun că e „doar” capitala mondială a kitsch-ului. Cu toate acestea, nimeni nu spune despre ei c-ar fi snobi. Sunt mulți timișoreni cărora nu le place faptul că, la târgurile de Crăciun, Paște sau alte serbări stradale, locurile publice sunt inundate de tarabe unde se vând chinezării, jucării din plastic, haine de mușama, căciuli din imitațe de blană etc. Asta nu înseamnă că ar fi inculți.

Și sunt timișoreni care cred că o fântână multicoloră și cântăreață ar fi un kitsch în care municipalitatea degrabă vărsătoare de bani publici n-ar trebui să bage două milioane de euro. E dreptul lor de-a crede acest lucru și pentru asta nu cred că trebuie catalogați ca fiind inculți, penibili sau snobi. E adevărat, poate că nu au studii de Belle Arte, cum mă gândesc că are cel care i-a etichetat cu aceste „epitete”. Și ei sunt ai Timișoarei, și Timișoara este și a lor. Motiv pentru care au dreptul la opinii pe care și le pot exprima fără riscul ca cineva să arunce cu găleți de lături în capul lor. Ca să nu spun că lucrurile se complică mult atunci când, după un an, le mai și ceri votul tuturor acestor penibili, snobi, inculți…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

4 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

4 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

11 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

11 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

11 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

13 ore ago