Categories: Economic

Idei de nota 10 in finala nationala a concursului de inovatii Climate Launchpad

Cele mai inovatoare idei în materie de clean technology au fost premiate la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură. Este vorba despre finala națională a competiției Climate Launchpad, unul dintre cel mai mari eveniment de acest tip din Europa.

Competiția Climate Launchpad și-a propus să reunească cele mai bune idei din domeniul clean technology. Evenimentul este organizat în parteneriat cu CCIAT, iar joi a avut loc finala națională a concursului în care s-au înscris 52 de persoane. „În finală s-au calificat șapte persoane. În luna mai a avut loc un bootcamp, urmat de sesiuni intensive de training-uri, iar acum am ales Top 3 idei ce vor reprezenta România în finala europeană a acestei competiții”, spune Cristina Bădulescu, managerul de proiect din partea CCIAT. Climate Launchpad și-a propus să le dea inovatorilor posibilitatea de a veni cu idei care să combată și să atenueze schimbările climatice. Premiul întâi a fost câștigat de o echipă de studenți care a creat o casă pentru care nu trebuie plătită energia consumată. „Suntem o echipă formată din peste 120 de studenți, 100 de companii și două universități din București. Am dezvoltat o locuință sigură, confortabilă, sustenabilă, produce mai mult decât consumă, va deveni primul centru de cercetare a condițiilor de confort din România. Vorbim de o locuință parter plus etaj, cu structură metalică, o seră în interior – ca principală inovație la nivel mondial -, este o seră în care poți să cultivi legume, să produci ceea ce mănânci, dar și o tehnică prin care eficientizăm locuința, introducând aer preîncălzit din seră și nu din exterior, în anotimpul rece. Avem un sistem mixt de încălzire și răcire din panouri cu serpentine cu apă, energia electrică o furnizăm cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar încălzirea prin panouri solare”, spune Mihai Toader-Pasti, membru al echipei câștigătoare. Casa-minune există deja, dar numai sub formă de prototip.

Locul doi i-a revenit lui Florin Enache, un arhitect care a decis să diminueze consumul de hârtie. El a inventat o tăbliță electrică. Pe ea se poate scrie și cu markerul, iar durata de viață a produsului este foarte lungă. Pe locul al treilea s-a clasat Marius Dima din Onești, care a creat un dashboard care ar putea să-i ajute pe primarii de orașe să… ia decizii importante în timp record. Cei trei finaliști vor reprezenta România la ultima etapă a concursului care are loc pe 4 septembrie la Amsterdam.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Tupeu prostesc! S-a urcat beat la volan şi a făcut ravagii pe o stradă

După faptă şi răsplată pentru un şofer beţiv din Lugoj, care a ajuns în spital…

2 ore ago

Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile,…

2 ore ago

300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni

La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin…

2 ore ago

Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran

Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana…

2 ore ago

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de…

3 ore ago

Remember 17 decembrie 1989. Primii morţi ai Revoluţiei române pe altarul libertăţii. Zi de doliu în Timişoara

În urmă cu exact 35 de ani, la Timișoara mureau, primii oameni pe altarul libertăţii.…

5 ore ago