Categories: Zâmbete amare

Parlamentarul roman si moastele electorale ale Sfintei Parascheva

„Parlamentarii români și-au luat o zi liberă de Sfânta Parascheva.” O știre aparent banală, fiindcă ești deja vaccinat față de mai toate golăniile onor parlamentarilor români și nu te mai miră nimic. De ce te-ar mai șoca sesiunea de lins moaște de la Iași, când unica preocupare din ultima perioadă a acelorași aleși este să-și mărească pensiile? De ce te-ar mira că oamenii mai vor o zi liberă, când mai toată treaba lor se este să-și upgradeze imunitatea în fața legii? Că-n rest, în afară de somn și tras pârțuri în bănci, mari probleme nu mai au. Neamurile și beizadelele și le-au rezolvat (se vede din numărul mare de parlamentari cu rudele angajate), comisioanele încă vin, oricât s-ar agita DNA, doar mici emoții pentru alegerile de anul viitor mai sunt. Atunci când – Doamne ajută! – și numărul aleșilor va fi ceva mai mic.

Privită însă această știre puțin mai atent, se poate vedea că nu e chiar atât de banală. An de an asistăm la un spectacol absolut grotesc, cu aceste pelerinaje la moaștele Sfintei Parascheva. O reprezentație aparent ilară și de care mulți fac mișto, dar foarte tristă în realitate. E chiar mai mult de plâns decât de râs. Aici nu mai e vorba de credință. Aici e cu totul altceva, e un obscurantism de Ev Mediu. La care se adaugă o doză bună de mondenități, burlesc și mizerie cât încape. Și deasupra tuturor e umilința la care se pretează atât de multă lume. Da, e un crâmpei a unei Românii a contrastelor, o Românie în care avem yuppies de multinaționale care se îmbracă la Milano, dar și amărâți care dau bani la vrăjitoare. O fi România „etern fascinantă”, dar poate în secolul XXI ne putem lipsi de astfel de „fascinații”.

Nu spun că ar trebui interzise aceste pelerinaje care nu fac deloc cinste României. Dar măcar nu ar mai trebui încurajate. Dacă de la cele mai multe televiziuni devenite adevărate focare de infecție și din care se revarsă zilnic tone de gunoaie nu poți să te aștepți la nimic bun, ar trebui ca alții să intervină. Nu cu forța, ci cu mult tact. Or, faptul că și parlamentarii participă la această olimpiadă absolut neigienică de lins moaște nu face decât să mărească miza caraghioasei reprezentații. Știu că acești aleși nu dau doi bani pe moaște, fie ele și ale Sfintei Parascheva, și întreaga acțiune are un puternic caracter electoral cu un an înainte de alegeri. Dar, dacă nu poți face bine, măcar să nu faci rău. Și să te abții de la promovarea cu prezența ta a acestui spectacol caraghios. Și poate chiar e păcat de la Dumnezeu să-ți faci campanie și să profiți la modul ordinar de tot ce are mai retrograd acest popor.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

3 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

3 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

5 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

5 ore ago