La probabil cel mai prestigios liceu timișorean, „C. D. Loga”, a început un război pe față între director și dascăli. Peste 30 de cadre didactice au semnat un memoriu prin care o acuză pe directoarea Mariea Ștefan de comportament dictatorial, jigniri, umilințe etc. În replică, Ștefan spune că scandalul are conotații politice, atacul împotriva ei fiind dirijat din eșaloanele II și III al unui partid politic. N-a spus despre ce partid e vorba, dar se știe că e PSD, una dintre purtătoarele de cuvânt ale „răsculatelor” fiind soția președintelui executiv al PSD Timișoara. De remarcat că și Ștefan a fost numită director pe criterii politice, fiind susținută de UNPR. De fapt, în trecut, ea a fost PSD-istă, partid care a instalat-o și la șefia Inspectoratului Școlar, apoi a plecat la UNPR pentru a-și menține postul. Pe scurt, o traseistă politică în goană după ciolan. Și la fel de adevărat e faptul că atunci când 30 din 45 de dascăli spun că ceva e în neregulă, cu certitudine așa este.
Despre ce se întâmplă la „C. D. Loga” ar fi două discuții. Prima e de fond și e mult de dezbătut pe marginea ei. Și nu anume, e vorba de politizarea la cote absolut grețoase a învățământului românesc. Cu o ipocrizie maximă, toate partidele, când ajung la putere, vorbesc despre importanța educației, dar se plâng că nu sunt bani pentru acest domeniu vital. În lipsa banilor s-ar putea face însă un lucru de minim bun simț. Și anume, scoaterea politrucilor din birourile de directori. Nu numai PSD, ci toate partidele au numit nu de puține ori în funcții de directori indivizi care au un singur atu: carnetul de partid. Numai fiindcă sunt membri de partid, neveste, fiice sau amante de lideri politici, au ajuns în funcții de directori de școli. (Vorbesc la genul feminin, fiindcă mai ales în ciclul gimnazial, bărbații sunt rarități.) Se întâmplă și în Timișoara, dar în mediul rural e ceva strigător la cer. Dascălilor adevărați le vine să-și ia lumea în cap când vin în contact cu astfel de matracuci, care întâmpină mari dificultăți când trebuie să scrie o frază. Se vorbește mult de educație, dar, la nivelul de bază, aceasta a ajuns în mâna unor politruci absolut dezgustători. Pot să înțeleg că ți-ai pus oameni în fruntea inspectoratului școlar, dar să mai vii cu tot felul de tute pe post de directori de școli e mult prea mult.
Dar să ne oprim la o doua chestiune a acestei povești, care este de actualitate. Cu toate că dascălii de la „Loga” recunosc că umilința la care sunt supuși durează de mai mult timp, ei s-au răsculat tocmai acum. De ce, în ce context? Exact în acela în care UNPR e pe care să se dezintegreze, pornind de la scandalul în care este implicat liderul partidului, Gabriel Oprea. Bine, e exagerat să-i spui partid unei găști de strânsură, când nu există minima condiție a unei formațiuni politice, și anume doctrina. Lozinca cu interesul național (citește ciolanul național), care ține de docrină, e o curvăsărie de zile mari. În fine, partid de lider, UNPR e pe cale să piară odată cu „Generalul”, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu PP-DD. De fapt, cei mai mulți parlamentari și membri UNPR provin de la PP-DD. Nu mai spun că ancheta din cazul tragediei de la clubul din București trebuie să ajungă inevitabil la un alt lider UNPR, primarul Piedone de la Sectorul IV.
Dacă în urmă cu o lună, Oprea punea presiuni pe PSD, după tragedia polițistului mort într-un accident în timp ce conducea coloana oficială a Izmenarului, situația s-a schimbat fundamental. PSD știe că UNPR nu mai are cale de manevre, ușa de la PNL fiind închisă. Astfel că, în pofida bunei relații afișate, PSD va provoca tot mai mult și tot mai des formațiunea lui Oprea. UNPR are acum două căi. Merge singur la alegeri și pierde sau merge împreună cu PSD și câștigă câteva scaune de parlamentari. Probabil niciun sfert din câte ar fi oferit PSD în urmă cu o lună. Mai mult, nu știu dacă PSD mai vrea să ducă în spate piatra de moară numită Gabriel Oprea, riscând să ajungă la fund împreună cu aceasta. Astfel că, în perioada imediat următoare, o să vedem tot felul de provocări și conflicte mai mici sau mai mari între PSD-iști și UNPR-iști. Și revin la întrebarea de ce s-a declanșat doar acum războiul de la „C. D. Loga”. Exact fiindcă acum s-a primit undă verde. Lucru pe care l-a înțeles și Mariea Ștefan. Cât de moral este să duci lupte politice pe teritoriul unui liceu e o cu totul altă discuție. Și o altă dovadă cât preț se pune pe educație.
P.S. De tot hazul situația în care se află șeful PSD-ist al Sindicatului din învățământ, Virgil Popescu. Pe de o parte, el se înțelege bine și cu Ștefan, pe de altă parte trebuie să-și demonstreze atașamentul față de partid. Așa că și-a băgat capul în nisip, cum fac mai toți liderii de sindicat când apar probleme.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…