Categories: PoliticieniUltima ora

Fin al lui Busoi, patron al unei firme legate la bugetul Timisoarei, campion la despagubiri de la ANRP

Doi fini ai europarlamentarului Cristian Bușoi sunt anchetați de DNA după ce au dat un tun de 77 de milioane de lei la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților. Ei au păcălit o timișoreancă de la care au cumpărat, cu 290.000 lei, drepturile litigioase pentru un teren aflat și acum în pârloagă. Unul din ei, Bogdan Militaru, este patronul firmei Tradecomia, pe care tot Bușoi a legat-o la bugetul Timișoarei, de unde primit, 3,8 milioane de lei pentru coafarea parcurilor.

Candidat al Antena 3 și PNL la Primăria Capitalei, Cristian Bușoi este poate cel mai bogat politician român, deținând o avere a cărei proveniență n-a catadicsit niciodată s-o explice. Fost președinte al PNL Timiș, Bușoi face încă jocurile subternare în filiala timișeană, încecând să-l impună acum ca președinte al CJ Timiș pe omul său de încredere, Ciprian Bogdan, consilierul său la Parlamentul European. Tot Bușoi l-a instalat pe Bogdan director la Spitalul Județean Timișoara, iar apoi vicepreședinte al CNAS pe când instituția era condusă de invitatul permanent al Antena 3. Recent, site-ul ancheteonline.ro a încercat să deslușească misterul averii lui Bușoi, dând astfel de o afacere de milioane de euro legată de despăgubirile ANRP pentru „băieții deștepți”.

Potrivit site-ului amintit, doi fini ai lui Bușoi, Bogdan Militaru și Daniel Groza, sunt în topul restituirilor de la ANRP. Ei au primit de la această instituție, în anul 2008, suma de 77,5 milioane de lei! Pentru această sumă, cei doi au investit 290.000 de lei, respectiv drepturile litigioase achiziționate de la o timișoreancă în vârstă, pe nume Valeria Preda. ANRP era condusă, la acea dată, de trei colegi de partid ai lui Bușoi: Ingrid Zaarour – președinte, Theodor Nicolescu – vicepreședinte, Cătălin Teodorescu – membru. Mai interesant este faptul că, potrivit unei surse deBanat, terenul revendicat de Valeria Preda e și acum o pârloagă. „Nu știu dacă în înțelegere cu Bușoi sau nu, dar terenul în cauză există și acum, e pârloagă. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu nu a vrut să-l retrocedeze. Probabil s-a așteptat intervenția samsarilor”, ne-a declarat sursa.

Astfel a fost nevoie să intervină finii lui Bușoi pentru a se „rezolva” problema. Mai mult, potrivit sursei amintite, la discuțiile/negocierile cu Preda ar fi participat și Bușoi, nu doar finii săi. Cert este că aceștia au câștigat peste 77 de milioane de lei, la o investiție de sub 300.000 de lei, pe care au împărțit-o după cum urmează: Militaru – 44 de milioane de euro și Groza – 33 de milioane. Dacă „nașul” și-a tras partea din acești bani poate o vor demonstra procurorii. În acest caz, DNA a început o anchetă încă din primăvara anului trecut. Aceasta îi vizează și pe Zaarour, Nicolescu și Teodorescu. Dacă tot suntem la capitolul penal, trebuie spus că soacra lui Bușoi, notărița Marta Ilinca, are o condamnare în primă instanță la trei ani de închisoare, tot pentru învârteli cu terenuri. Poate relevant este și faptul că același Bușoi, în vara anului 2012, l-a pus pe timișoreanul Ionuț Nasleu vicepreședinte al ANRP, instituție la care încă se pare că mai avea interese. Un an mai târziu, acesta a fost însă dat afară de fostul premier Victor Ponta, pe motive care n-au fost elucidate nici acum.

Cine sunt acești fericiți fini alui Bușoi? Bogdan Militaru este patronul firmei bucureștene Tradecomia, cu obiect de activitate deratizarea și dezinsecția. În 2013, aceasta a câștigat un contract în valoare de 3,8 milioane de lei cu Primăria Timișoara, pentru îngrijirea parcurilor din oraș. Încă de atunci s-a vorbit că în spatele norocoasei firme se află Bușoi, fiindcă lupta cu șobolanii nu se prea potrivește cu… „coafările” de arbori, Tradecomia a apelat la o societate de profil, Wegabau, căreia ulterior i-a tras o țeapă de 176.000 de lei. Tot angajații Wegabau au avut sarcina să se ocupe de îngrijirea unei case a lui Bușoi, situată pe strada Fuiorului din Timișoara. DNA a intrat în Primăria Timișoara și pentru a urmări această afacere. O altă firmă a lui Militaru a avut afaceri cu Spitalul Județean pe când acesta era condus chiar de Ciprian Bogdan, omul lui Bușoi. Militaru locuiește acum în Fundulea, unde vrea să candidez la primărie. Al doilea fin al lui Bușoi din această afcaere, Daniel Groza, este originar din Jebel, dar s-a mutat la Timișoara. A avut un atelier de tâmplărie la Ciacova, însă lovitura a dat-o după ce-a ajuns finul cui trebuie și a achiziționat drepturile litigioase de la Valeria Preda. Până atunci, nici măcar la Jebel nu era foarte cunoscut. Lumea a început să audă de el abia după afacerea cu drepturile litigioase.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

9 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

10 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

11 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

13 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

18 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

18 ore ago