Categories: Economic

Legea darii in plata, criticata si de agentii imobiliari

După bancheri și BNR, și agenții imobiliari din România susțin că Legea dării în plată reprezintă un risc major pentru piața imobiliară din România. Acest lucru este relevat de un sondaj făcut de site-ul specializat Imobiliare.ro și la care au răspuns peste 400 de agenții.

Potrivit sondajului, peste 80% dintre brokerii imobiliari consideră că legea va avea efecte negative asupra pieței imobiliare. Rezultatele arată că 45% dintre respondenți sunt de părere că vom asista la o prăbușire a pieței imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în timp ce 37% se așteaptă la o încetinire temporară a acesteia. 64% dintre participanții la sondaj apreciază că o posibilă creștere a avansului solicitat de instituțiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influența negativ piața imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienți. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieței imobiliare.

41% dintre agenții imobiliari chestionați sunt de părere că prețurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de peste 20%, în vreme ce o proporție egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În același timp, 12% dintre cei intervievați consideră că scăderea prețurilor imobiliare va fi de cel mult 5%. Atunci când vine vorba despre evoluția nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii dării în plată, aproape 30% dintre respondenți cred că acesta va fi afectat semnificativ (creșteri de 20% sau mai mult), iar 45% se așteaptă la majorări de 10% sau mai mult.

Majoritatea celor intervievați consideră că efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii dării în plată asupra pieței imobiliare vor fi semnificativ negative. Mai mult de jumătate (55%) din agenții care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcții vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenți consideră că cererea și oferta se vor echilibra imediat, iar piața va continua să funcționeze ca în prezent.

Pe baza răspunsurilor la sondaj, cei de la Imobiliare.ro au făcut un top al efectelor negative produse de lege: 1. Piața vânzărilor de imobile se va prăbuși, iar prețul chiriilor va crește semnificativ; 2. Programul „Prima Casă” va dispărea din oferta de credite a băncilor, ceea ce va afecta major piața vânzărilor de imobile; 3. Avansul pentru credite va crește semnificativ, iar cei mai afectați vor fi tinerii. Legea dării în plată a fost analizată în contextul în care piața imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de blocaj în care prețurile au scăzut cu peste 50%.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 minute ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

2 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

3 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

3 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago