Mai toate partidele se luptă cu corupția prin documentele și regulamentele interne. Practic nu se întâmplă nimic. Dar în statute apare lupta asta, dă bine. Vă imaginați câtă ipocrizie la aceste partide, cu PSD în frunte, să afișeze lupta cu corupția, când în forurile lor de conducere se zbuciumă să blocheze elanul DNA? Când se votează pentru vreun derbedeu din parlament judecarea în stare de arest sau libertate (uneori se discută doar posibilitatea declanșării urmăririi penale), președinții respectivelor partide vin în fața camerelor TV și anunță cum au convenit în foruri de conducere să dea votul. Toți cer cale liberă justiției să-și facă treaba și promit că nu vor fi apărați corupții. Frumos. Deosebit de frumos. Numai că, peste o oră, constați că totul a fost un joc de imagine și o bătaie de joc. Ba mai mult, aceiași lideri de partide încurajează inițiativele legislative gen „marțea neagră” în care DNA-ului i se ia din pârghii pentru a fi date avocaților apărării. Generalizez nedrept, știu. Dar nici PNL-PDL nu vin din spuma mării, chiar dacă numărătoarea voturilor în parlament arăta că apărarea propriilor suspecți nu era, în perioada post-USL, o doctrină de partid, ci mai degrabă o empatie a fiecărui purtător de vot.
Aminteam de aceste reguli de integritate înscrise în statutele partidelor. Mai aproape de noi, în Timiș, avem două cazuri ceva mai zgomotoase. Titu Bojin (PSD), trimis deja în judecată, și Alin Popoviciu (PNL), cu dosar penal la DNA. În ambele partide există preocupare la modul oficial pentru integritate. În realitate, preocuparea e cum să fentezi aceste reguli tot de ei date. Nu i-a obligat nimeni să dea aceste legi interne, dar le-au dat ca să se chinuie acum să le ocolească. Am să las deoparte cazul Titu Bojin, neavând nicio așteptare de la PSD în acest sens. Și, la urma urmelor, de ce nu l-ar lăsa pe Titu Bojin să candideze? E ca și cum urșii bruni și-ar repudia cele mai frumoase exemplare, pentru că preferă oile fragede, și nu alea bătrâne. Dar să revin la PNL și la Vasile Blaga, copreședintele. Cel care a vorbit năprasnic despre vigilența la candidaturile ălora cu dosare deschise pentru corupție. Uite asta este o fentă cât se poate de grețoasă, întâlnită de la primul pesedist până la ultimul penelist.
Vigilența este pentru cei cu dosare de corupție. Normal, nu? DNA se numește Departamentul Național Anticorupție. Când s-o numi Departamentul Național Antiviol, atunci Vasile Blaga va scrie la statut că Alin Popoviciu nu ar putea candida fiind suspect de viol. E clar, dacă nu ești corupt în sensul tehnic înțeles de procuror, nu formula generică aplicată tuturor potlogarilor, atunci nu ai treabă cu criterile de integritate ale partidului. Poți candida cu trafic de influență, că nu e corupție. Dar cu abuz în serviciu ce are? Hoț de buzunare, că tot e moda acum. Toți hoții ăștia filmați de Brâncovan ar putea candida la PSD și PNL, fără probleme. Nu e nicio opreliște, de vreme ce până și Nicolae Robu recunoaște că șuții ăștia sunt liberi după ce poliția locală le rupe o banală amendă. Cred că singurul cap de acuzare care ar împiedica o candidatură la PSD, PNL, UNPR, ALDE și altele ar fi crima cu premeditare. Mă gândesc că pentru o astfel de crimă se dă arest preventiv, iar candidatul trebuie să fie, totuși, liber, să vadă alegătorii ce votează.
Alin Popoviciu e un tip zglobiu. Uneori e mai simpatic ca Seinfeld, dar nu în termenii ăștia se pune discuția. Ci de ce morții mă-sii trebuie ca ei, politicienii, să se facă că sunt serioși și noi, că suntem fraieri. Inițial, dl Popoviciu spunea că nu are dosar la DNA, deși presa, la început prudentă, a amintit de un comunicat dat de procurori în decembrie 2015. Apoi a venit confirmarea oficială, dar pentru copreședintele PNL Nicolae Robu nu a fost suficient. Mai cere DNA lămuriri și, bănuiesc, ceva mai mult timp pentru reacție politică. Toți speră ca DNA să zică într-un comunicat că politicianul în cauză e suspectat de trafic de influență, de delapidare cumva, de înșelăciune, o infracțiune mai decentă cu care omul să poată candida, căci – nu-i așa? – nu este vorba de corupție. Știți care a fost reacția lui Alin Popoviciu după înștiințarea venită de la DNA? Fermecătoare!
„Nu sunt cercetat pentru infracțiuni de corupție, am fost suspect de instigare la abuz în serviciu, nu am fost cercetat pentru dare sau luare de mită. Nu sunt între cei care s-ar încadra la criteriile noastre de integritate”, a spus Alin Popoviciu. Nu-i așa că e interesant? Un candidat la președinte CJT cu dosar de instigare la abuz în serviciu e complet eligibil din punctul de vedere al unui mare partid politic. E bine așa, în eventualitatea că pleacă Titu Bojin.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…