După 16 ani de hegemonie PSD-istă, Buziașul are un nou primar în persoana liberalului Sorin Munteanu. Manager în ultimii zece ani al Stațiunii Buziaș, Munteanu a reușit să-i convingă pe alegători că orașul are nevoie de o schimbare fundamentală. Rezultatul alegerilor de la Buziaș, alături de Moșnița Nouă sau Banloc, a fost considerat de multă lume surprinzător. Noul edil spune că nu e chiar așa.
Multă lume consideră ca una din marile surprize ale acestor alegeri estre victoria dvs. la Buziaș, un vechi fief PSD-ist, cu primar în funcție din anul 2000. E o surpriză?
Probabil pentru unii această schimbare pare surprinzătoare, dar nu e chiar așa. Am mai spus-o, o astfel de campanie se pregătește din timp, precum o participare la Jocurile Olimpice. Nu poți să te înscrii în cursă pe ultima sută de metri. Or, eu de doi ani am pregătit această candidatură. De atunci am început să vorbesc cu oamenii, să închegăm o echipă și să prezentăm un proiect alternativ la problemele orașului
Care au fost atuurile dvs. în această luptă?
În primul rând, echipa. Am avut o echipă de tineri din PNL Buziaș, care au depus un efort extraordinar în această campanie. Am umblat împreună în toate cartierele, am discutat foarte mult cu oamenii, le-am spus care sunt proiectele noastre, ce dorim să facem la Buziaș. Nu în ultimul rând, toți buzieșenii știu ce am făcut la Stațiune și mi-au acordat acest vot pentru a transforma și orașul în bine.
De ce ați intrat în această cursă? Sunteți manager al Stațiunii Buziaș, așadar o slujbă foarte bună, cu status social ridicat.
Era nevoie de o schimbare la Buziaș. E vizibil pentru toată lumea că un oraș important, cu o istorie mare, a rămas mult în urma altor orașe din județ. Potențialul Buziașului este mult mai mare decât al altor orașe și cu toate acestea, altele ne-au luat-o mult înainte. Și pot da câteva exemple: Sânnicolau Mare, Deta sau Jimbolia.
Care sunt principalele obiective în perioada următoare?
În primul rând vreau să fac o primărie mai transparentă, deschisă oamenilor. E un lucru simplu, care nu necesită nici fonduri. Am avut deja o discuție cu angajații primăriei și le-am spus că vreau o mai mare deschidere față de oameni. Vreau ca circuitul actelor să se simplifice, să eliminăm birocrația. În al doilea rând, tot pe termen scurt, vreau să dăm terenuri de case pentru tineri, potrivit legislației. Am promis acest lucru și vreau să mă țin de cuvânt, astfel încât tinerii Buziașului să rămână acasa, să nu mai plece în alte părți.
Cum stați cu banii?
Aici e marea problemă. Bugetul orașului, sau mai corect spus Capitolul investiții, este grevat pentru următorii ani de refacerea Colonadei. Prin urmare, nu sunt bani pentru alt gen de investiții. Ce pot să fac este să deschid primăria încă din prima zi pentru investitorii care vor să vină în Buziaș. Primăria trebuie să fie mult mai prietenoasă, dacă mă pot exprima așa, cu cei care pot să creeze locuri de muncă. La Buziaș nu există o clasă de mijloc bine structurată. Nu există investiții și, implicit, avem probleme cu locurile de muncă, în special pentru tineri. Voi sprijini orice investitor serios care vrea să creeze locuri de muncă în oraș. Se vor crea facilități, bineînțeles în limitele legii și care să nu producă o concurență neloială pe piață
Proiecte europene?
Chiar voiam să ajung acolo, fiindcă eram pregătit pentru așa ceva, am și o anumită experiență în domeniu. M-am întâlnit deja cu consultanți pentru atragerea de fonduri europene. Dar avem și aici o problemă mare. Buziașul nu are o strategie de dezvoltare, așa cum au mai toate orașele, dar și comunele din Timiș. Or, o astfel de strategie este necesară în vederea atragerii de fonduri. Mai mult, nu există strategie, fiindcă Buziașul nu are nici măcar PUG (Plan Urbanistic General n.r.). Exact, Buziașul n-are nici măcar PUG. Nu-mi place să mă lamentez, să vin cu clișee gen „moștenire dezastroasă”. Dar acesta este adevărul dureros, care trebuie spus.
La Consiliul Județean Timiș va fi un președinte PSD-ist. Aveți speranțe de ajutor de acolo?
Nu știu, oricum nu mă bazez foarte mult pe așa ceva. Tocmai de aceea am spus că trebuie să ne ajutăm singuri, iar principalul mijloc este absorbția fondurilor europene și încurajarea investițiilor. Trebuie să trecem de la cârpeli la inverstiții majore în infrastructură.
Se mai face aquapark la Buziaș? Mai este de actualitate acest proiect?
Desigur, nu l-am abandonat. Se va face. Fondurile pentru astfel de proiecte nu mai sunt așa mari ca în trecut, sunt în jur de cinci milioane de euro, dar se va face.
PNL a pierdut alegerile în Timiș. Ce s-a întâmplat? Cum comentați acest eșec?
Aceste chestiuni ar trebui să se discute în interiorul partidului, nu vreau să comentez mult. Totuși în câteva cuvinte, cred că s-a început greșit, de la întocmirea listei pentru CJT. Și ce începe prost nu poate să se temine bine. Mai mult nu vreau să comentez, cred că o analiză de acest gen trebuie făcută în interiorul partidului.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…