Categories: Cultura

300 de ani de poveste: cum a crescut Timisoara dupa eliberarea de sub otomani

În 1716, cetatea Timișoarei făcea primii pași spre modernizare. Prințul Eugeniu de Savoya elibera orașul de sub stăpânirea otomană și deschidea un drum pe parcursul căruia Timișoara a crescut de la an la an. Acest moment va fi marcat, până la finele lui 2016, de o expoziție-eveniment.

„Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european” este o expoziție de anvergură care va fi deschisă marți, 19 iulie, în mansarda Bastionul Maria Theresia. Sunt așteptați să-i treacă pragul atât timișorenii, cât și vizitatorii care vor să cunoască mai bine orașul și istoria lui. Expoziția spune povestea prezenței otomane și a asediului cetății turcești de către armata habsburgică condusă de Eugeniu de Savoya, dar dezvăluie și cum s-au derulat primele decenii ale administrației austriece, fiind o incursiune în viața multiconfesională și culturală a Timișoarei acelor vremuri. „Măsurile adoptate de administrația austriacă au impus urbei o direcție de dezvoltare occidentală (…) Istoria, arhitectura și structura populației Timișoarei au beneficiat de transformări majore. Austriecii au favorizat încă din primii ani formarea unei mixturi de naționalități, care şi-au pus amprenta asupra orașului printr-o notă culturală distinctă, un veritabil spirit de toleranță, multilingvism şi multiculturalitate. Astfel, la Timișoara s-a format o comunitate multietnică alcătuită din români, sârbi, evrei, germani, maghiari, bulgari, italieni, cehi, spanioli”, sună invitația.

Expoziția este realizată de Muzeul Național al Banatului și Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, însă la conturarea acestei povești au contribuit o mulțime de alte instituții. Este vorba despre Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Mitropolia Banatului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, TVR Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Generală a Șvabilor Bănățeni, Uniunea Sârbilor din România, Asociația de Ajutorare a Șvabilor Bănățeni și Comunitatea Evreilor. Expoziția a beneficiat și de consilierea de specialitate a dr. Rodica Vârtaciu, a arhitectului Mihai Botescu și a lui Stevan Bugarski. Ea va rămâne în Bastionul Theresia până pe 20 septembrie și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 20. În intervalul 12 octombrie – 10 decembrie, expoziția va fi deschisă la Episcopia Romano-Catolică, pe str. Augustin Pacha, nr. 4.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

48 de minute ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

11 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

12 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

12 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

12 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

13 ore ago