Categories: Zâmbete amare

Cum a reusit PNL Timis „performanta” sa piarda de pe acum alegerile din toamna

În urmă cu exact o săptămână, conducerea centrală a PNL a decis că în Timiș lucrurile au mers impecabil la alegerile locale, astfel că se continuă cu același tandem de lideri: Nicolae Robu – Dan Popa. Ce-i drept, Popa a fost puțintel retrogradat pe poziția de prim-vicepreședinte coordonator, dar în rest totul e de vis. Ce mai contează că e pentru prima dată în istorie când PSD câștigă detașat alegerile în Timiș? În condițiile în care avem aici un electorat clar de dreapta (s-a dovedit la alegerile prezidențiale), iar PNL are primari în Timișoara și alte orașe care acoperă per total peste 70% din populația județului. În atare condiții, chiar trebuia să faci mari eforturi să pierzi alegerile, „eforturi” pe care PNL Timiș le-a făcut cu prisosință, clasându-se pe locul 15 între filialele liberale din țară.

Se știe, a urmat și pierderea negocierilor pentru formarea unei majorități la consiliul județean după ce, „prevăzător”, Robu le-a dat cu tifla’n cap PMP-iștilor. Asta pentru siguranță! Cu simțul datoriei împlinite, liderii PNL Timiș au făcut și o mascaradă de analiză a alegerilor, iar vinovați au fost scoși câțiva „Acari Păuni” care n-au avut nici în clin, nici în mânecă cu păguboasa strategie de abordare a competiției. Dacă în interiorul partidului s-a ascuns tot gunoiul sub preș și s-a pus în practică „Legea lui Mucles”, câțiva lideri au avut totuși curajul să spună – unii chiar în declarații de presă, alții doar pe la colțuri – care a fost principala cauză a eșecului. Și anume, candidatul partidului la președinția CJ Timiș, Alin Popoviciu. Un lucru care de altfel s-a văzut și din avion, nu trebuie să fii analist politic pentru așa ceva. În privința acestuia, poziția oficială a fost c-a muncit pe brânci, dar a avut ghinionul dracului să nu observe oamenii această trudă.

Și a venit scandalul primarilor supărați că PNL a pierdut la CJT, aceștia amenințând cu demisia din funcții și boicotul alegerilor parlamentare. Oarecum, oamenii aveau dreptate, numai că e vorba de exact aceiași primari care au făcut presiuni pentru ca Popoviciu să fie candidat. Adică, iar s-a ocolit cauza înfrângerii, iscându-se scandal doar pe marginea efectului. Evident, la aceste amenințări cu iz de șantaj nu se putea ceda ușort, iar Robu, cum am arătat mai sus, a fost reconfirmat președinte la București. Ca să ducă filiala pe noi culmi de progres la alegerile parlamenatre. Pe de altă parte, e adevărat că nici multe soluții alternative nu există.

Și cum vorba românulu, numai mâine nu-i poimâine, parlamentarele bat la ușă. Fără să facă o analiză obiectivă a alegerilor locale, liderii liberali știu însă un lucru: Alin Popoviciu va avea un loc eligibil pe liste. Același om pentru care s-au pierdut alegerile locale are „onoarea” de-a deschide lista pentru Cameră. E pe bune, nu-i la mișto, a spus-o la modul serios, cu subiect și predicat, Dan Popa. Evident că orice om sănătos la cap s-ar cruci. Și mulți se crucesc dintre liberali. „Erare humanum est, sed perseverare diabolicum”, spuneau latinii. Și exact acest lucru îl fac liberalii timișeni: perseverează drăcește într-o mare greșeală. Pe motiv că Popoviciu e muncitor, lăsându-se la o parte toată biografia sa plină de Elene Udrea, trafic de influență, dosar la DNA. Să presupunem, într-o doară, că Ionelaș Cârpaci ar fi fost un membru PNL care a muncit extrem de mult pentru partid. Asta înseamnă că trebuie să-l pui pe loc eligibil la Senat? Că doar a muncit, nu-i așa? Or, PNL exact asta face cu Popoviciu, încercând să ascundă sub preș bolovanii de moară ai acestuia. Adică sinucidere voioasă în grup. Și, evident, pierderea apriorică a alegerilor parlamentare. Chiar la un scor mai mare decât la locale. Fiindcă, dacă gunoiul mai poate fi ascuns sub preș, ditamai bolovanii se văd bine, orice preș ai avea.

P.S. Că PNL suferă și la nivel central de o formă de „autism politic” o dovedește numirea fostului deputat de Timiș Cristian Bușoi în fruntea organizației București. După ce ani de zile urli împotriva lui Ponta că e plagiator, acum să pui șef la Capitală un acuzat oficial de plagiat sună a sepuku. Culmea, de această dată acuzația vine chiar din partea autoarei (Alina Mungiu Pippidi), lucrării plagiate.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

41 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

O oră ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

O oră ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

3 ore ago