Categories: Primăria Timişoara

Nu avem 14.000 de cladiri istorice in Timisoara, ne apucam de renovat cate putem

Primăria Timișoara e gata să se apuce de plătit reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată. Mai trebuie doar promulgată Legea 153, recent modificată. Nicolae Robu spune că nici vorbă ca în Timișoara să fie 14.000 de clădiri istorice. Un lucru e cert: nu există un inventar clar.

Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, a fost modificată la finele lunii iunie, în urma demersurilor inițiate de Primăria Timișoara. Actul legislativ prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată. Pot fi cofinanțate lucrări specifice la fațadă, tâmplărie și acoperiș, iar banii pot fi recuperați de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare, care nu este o taxă generală. Durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.

Primarul Nicolae Robu spune că administrația locală timișoreană e pregătită să lucreze după noile condiții. „Așteptăm promulgarea legii și ne vom organiza apoi. Noi am lansat, dacă vă aduceți aminte, un program care cuprindea câteva proiecte de reabilitare pentru Piața Victoriei. Vom relua ceea ce am lansat în 2013, după ce am adoptat acele hotărâri de consiliu local, în sensul în care noi acum am reușit să modificăm legea, pentru că a fost inițiativa noastră, la care au aderat parlamentarii. Vom porni cu acele clădiri unde totul este pregătit pentru punerea în aplicare a noilor prevederi legale”, a declarat, marți, edilul. Programul de renovare a imobilelor din centrul orașului inițiat de PMT aloca, anual, 4,5 milioane de lei de la bugetul local, pentru proprietarii de clădiri istorice interesați să le reabiliteze. Proiectul prevedea plata integrală, de către primărie, a costurilor reabilitării imobilelor care intră în program, urmând ca, ulterior, să recupereze de la proprietari 80% din sumă, pe o perioadă de zece ani, în baza unor contracte de finanţare şi a constituirii unei garanţii imobiliare asupra clădirii. Modificările aduse Legii 153 au rezolvat și problema recuperării sumelor alocate de la bugetul local, de care se temeau reprezentanții PMT.

Citește și: Primariile vor putea reabilita cladiri istorice care nu le apartin, apoi isi vor recupera banii

În ultimii ani, s-a vehiculat cifra de 14.000 de clădiri istorice în Timișoara, eventualitate în care reabilitarea acestora ar dura ani la rând. Primarul Nicolae Robu spune însă că „inventarul” nu este corect. „Asta este iarăși o poveste, cu 14.000 clădiri istorice în Timișoara. Noi nu știm să fim riguroși și serioși, ne plac așa, baloanele, fără conținut. Unde sunt 14.000 de clădiri monument în Timișoara? Vreau să-mi fie arătate. Cineva a venit la un moment și a zis «Tot ce este în perimetrul cutare înseamnă zonă protejată fiindcă acolo sunt clădiri monumentale». Dacă te duci acum și faci o analiză să vezi care clădiri merită statutul de monument, că nu am inventat noi noțiunea de monument… trebuie să ne uităm ce este monument în Franța, în Anglia, în Italia, în Spania, în Germania, în Austria și atunci să definim și noi noțiunea de monument în Timișoara”, a declarat edilul.

Oficial, într-adevăr, în Timișoara nu există un astfel de inventar. O confirmă șeful Direcției Județene pentru Cultură. „Cifra de 14.000 de clădiri istorice este avansată de cei de la KfW, care vorbesc despre clădiri construite înainte de 1940, ceea ce nu e totuna cu monumente istorice. De altfel, în aria de protecție sunt și clădiri ridicate după 1940, unele chiar mult mai noi. Ele sunt în zona de protecție și sunt protejate. E greu de făcut un inventar al monumentelor istorice. Avem însă trei zone foarte mari: zona centrală, zona Traian, până la uzina de apă, și zona Iosefin – Elisabetin. Putem spune că un sfert, dacă nu chiar o treime din Timișoara, este considerat în zona protejată și de protecție”, a spus, pentru deBanat.ro, Sorin Predescu. Concluzia lui Robu? „Problema nu a fost că nu am avut bani să reabilităm clădiri istorice, problema a fost că nu am avut voie… Facem rectificare de buget, nu este nicio problemă”, a spus edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

2 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

6 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

9 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

9 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

11 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

12 ore ago