Poli Timişoara nu ştie în ce eşalon va juca în sezonul viitor, dar a atras atenţia unui finanţator român care vrea să preia clubul. Viorel Tudose negociază cu primarul Nicolae Robu de mai bine de două luni o eventuală preluare a clubului care a retrogradat în liga secundă, la finalul sezonului trecut. Tudose spune că acest lucru va fi posibil doar dacă îi vor fi respectate condiţiile.
Viorel Tudose e categoric. Printre condițiile care trebuie îndeplinite pentru a prelua clubul Poli, se numără promovarea jucătorilor autohtoni şi a celor de la centrul de copii și juniori, dar și, foarte important, numirea în conducere a unui om de încredere din anturajul său. Și-ar putea face apariţia astfel un fost conducător foarte apreciat în perioada în care Poli a fost finanţată de Marian Iancu.
Sunteţi omul de afaceri cu care se discută preluarea lui Poli Timişoara…
Aşa este, chiar dacă nu am dorit să fie făcut public acest lucru. De mai bine de două luni discutăm posibilitatea de a finanţa Poli Timişoara. Aceste discuţii au fost purtate inclusiv cu primarul Nicolae Robu.
Cât de departe s-a ajuns în privinţa unei eventuale înţelegeri?
Au fost făcuţi unii paşi, dar nu este nimic bătut în cuie. Îmi doresc să preiau echipa de fotbal, dar nu în orice condiţii. De exemplu, la începutul negocierilor, mi s-a spus că echipa are datorii de 1,1 milioane de euro. Între timp, în nici trei luni, datoriile au ajuns la 1,7 milioane de euro. Vreau să se înţeleagă bine că orice ban contează, iar diferenţa aceasta este deranjantă. Datoriile pot fi acoperite, dar, ţinând cont de realităţile economice din România, nu vorbim despre o sumă mică. Văd că apar tot felul de datorii în contul unor contracte cu jucători străini care au trecut pe la Poli. Aşa apar şi nedoritele litigii care atrag după ele noi penalizări. Nu vin la Poli să plătesc golănia şi şmecheriile altora, asta e clar!
Care este filosofia dumneavoastră despre fotbal?
Fotbalul poate fi privit şi ca o afacere profitabilă. De aici aş porni discuţia. Vreau o construcţie sănătoasă la club, cu implicarea unor oameni care cunosc bine fenomenul.
Aveţi în vedere şi cooptarea unor oameni de fotbal noi în cadrul clubului? Doriţi inclusiv numirea unui om de încredere?
Aşa cum am mai declarat, dacă voi prelua Poli Timişoara, proiectul va fi condus de Aurel Damian (n.r. – un impresar din Bacău care a mai condus Farul Constanţa şi FCM Bacău), un om de fotbal care are aceleaşi viziuni ca şi mine despre fenomen. Mai doresc să cooptez în staff foşti fotbalişti de la Poli, pentru că aceştia cunosc foarte bine realitatea din Timişoara. La nivel de jucători, vreau să formez o echipă formată din jucători autohtoni. În plus, se va pune accent pe formarea şi promovarea tinerilor din Timişoara şi din zonă.
Poli a avut, în urmă cu câţiva ani, cel mai puternic centru de juniori, în acea perioadă preşedinte fiind Gheorghe Chivorchian. Ar fi posibilă o eventuală revenire a acestuia la Poli?
Orice este posibil. Gheorghe Chivorchian este unul dintre cei mai importanţi oameni de fotbal din România şi nu ar fi exclusă o colaborare. Cum spuneam, orice este posibil. Mă întreb însă dacă Gheorghe Chivorchian ar fi dispus să revină la Timişoara.
Jucătorii străini nu intră în vederile dumneavoastră?
La Poli Timişoara, ca şi la celelalte echipe româneşti, jucătorii străini sunt aduşi după ce sunt urmăriţi pe DVD-uri. De multe ori, aceştia nu au confirmat, dar s-au ales cu contracte mai mari decât ale jucătorilor autohtoni. Consider că avem potenţial în ceea ce priveşte promovarea fotbaliştilor români.
Încă nu se ştie în ce ligă va evolua Poli în sezonul viitor…
Şi aceasta este o problemă. E deranjantă tergiversarea cazului Rapid Bucureşti. Personal, consider că este meritul echipei bucureştene să evolueze în primul eşalon, care şi-a câştigat acest drept pe teren. Cred că pentru Poli cel mai bine ar fi să joace în Liga a II-a. E greu de crezut că se poate încropi peste noapte un lot care să facă faţă în primul eşalon. Dacă ţinem cont şi de penalizarea cu 14 puncte, care peste câteva zile s-ar putea să fie chiar 16, cred că Liga I este o pălărie prea mare pentru Poli. Am văzut că unii din conducerea clubului se bucură că echipa ar putea evolua în primul eşalon, pentru că s-ar vira nişte bani pentru drepturile TV. Consider că e mai bine să se joace în Liga a II-a, unde se poate forma un lot cu care să fie atacată promovarea.
După ce s-a aflat şi public intenţia dumneavoastră de a o prelua pe Poli, au apărut voci care susţineau că sunteţi doar un aventurier, cu referire la intenţiile eşuate de a prelua în trecut şi alte echipe.
Nu este un secret că am vrut să mă implic şi la alte echipe de fotbal din România. Este vorba despre Gloria Buzău, Drobeta Turnu Severin, Universitatea Cluj sau Ceahlăul Piatra Neamţ. De fiecare dată, pretenţiile mele au fost aceleaşi cerute şi celor de la Poli Timişoara. Din păcate, organizarea proastă, motiv pentru care am evitat să investesc, a fost fatală pentru toate acele cluburi. Sper să nu mă lovesc de aceleaşi probleme la Timişoara. Eu nu doar sper să preiau Poli, chiar îmi doresc acest lucru, dar doar în condițiile cerute de mine.
Ce sprijin aşteptaţi de la autorităţile locale şi judeţene?
Din capul locului vă spun că nu mă interesează banul public. Consider că aceasta este o capcană, cea a banului public virat la echipele sportive. Singura mea pretenţie este legată de asigurarea infrastructurii sportive pentru echipa de fotbal.
De ce Poli Timişoara?
Am fost mereu fan al echipelor studenţeşti şi al celor antisistem! Astfel am ajuns să ţin cu FC Argeş Piteşi, echipă la care strălucea Nicolae Dobrin şi care le sufla titlul Stelei şi lui Dinamo, cele două echipe departamentale susţinute de sistemul de atunci. Am fost fanul Politehnicii Timişoara în 1980, când a câştigat Cupa României în dauna celor de la Steaua, şi al Universităţii Craiova. Timişoara este un oraş aparte, iar fotbalistic merită să aibă o echipă de top în România.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…