Cu trei piețe volante care funcționează deja în Timișoara, dar și cu multe voci care susțin că ar fi nevoie de un comerț civilizat, nu de tarabe pe străzi, administrația locală vrea să facă ordine. Noile reguli cărora trebuie să se supună vânzătorii de legume și fructe prevăd și sancțiuni usturătoare.
Prima piață volantă din Timișoara, destinată exclusiv micilor producători, a fost inaugurată în 2014, în zona stadionului „Dan Păltinișanu”. De atunci au fost deschise încă două, una în Calea Lipovei, cealaltă în Piața Traian. Regulamentul de funcționare al acestor piețe a fost modificat în primăvara lui 2016, când consilierii locali au permis și comercializarea produselor lactate, însă numai cu respectarea unor stricte condiții igienico-sanitare. În plenul CL programat marți, 18 octombrie, regulamentul va fi modificat din nou, tot la propunerea liberalilor Adelina Tîrziu și Ștefan Sandu. Schimbările se referă la interdicțiile care se aplică producătorilor, dar și la amenzile pe care le vor plăti aceștia dacă nu se conformează.
Lista interdicțiilor este lungă, iar sumele pe care trebuie să achite cei prinși în ofsaid sunt destul de mari. Comercianții nu vor avea voie să-și pună marfa pe jos, ci doar pe mese pliante, excepție făcând produsele ambalate în saci. Ei nu vor avea voie nici să-și „rezerve” locul în piața volantă, folosind paleți sau alte obiecte sau parcând acolo mașini uzate. Se sancționează, de asemenea, neîntreținerea curățeniei, dar și comercializarea murăturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a compoturilor și dulcețurilor fără avizele prevăzute de lege. În piața volantă nu e voie să vândă legume și fructe persoane care nu sunt consemnate în carnetul de comercializare și nu sunt membri ai familiei producătorului agricol.
Cele mai mici amenzi sunt cuprinse între 200 și 600 de lei, dar sancțiunile pot ajunge și la 2.000 și chiar 2.500 de lei, pentru cei care vând produse din import sau ocupă un loc de vânzare în pieţele volante fără drept sau fără cerere aprobată. Aceste cereri trebuie depuse semestrial la SC Piețe SA şi vor fi analizate de o comisie formate din câte un reprezentant al societății de piețe, al Poliţiei Locale și al Ministerului Agriculturii – Direcția Generală Control Antifraudă și Inspecție, cărora li se adaugă consilierul Local Sandu Ştefan, preşedintele comisiei, şi un reprezentant al producătorilor agricoli desemnat de aceştia. Cei care vor primi amenzi maxime vor rămâne și fără marfă, care urmează să fie confiscată, și nu vor mai putea intra în piețele volante din Timișoara timp de 12 luni. Interdicția se va aplica și membrilor familiei consemnaţi în carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Întreg proiectul poate fi consultat aici.
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…