Categories: JustitieUltima ora

Guvernul a adoptat gratierea si amnistia!

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, marți seară, că guvernul a adoptat atât un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, cât şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Aceste acte normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Conform ministrului Florin Iordache, primele două proiecte vor merge, în regim de urgență, la parlament.„Am adoptat mai multe măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse (…) Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite, practic câștigă câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal şi Berceni”, a spus Florin Iordache.

Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă și modificarea codurilor penale. „Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către guvern, fie de către parlament”, a declarat ministrul Justiției. Incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei, fiind eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă. Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. „Nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a afirmat Iordache. Întrebat de ce aceste acte normative nu au apărut pe ordinea de zi a ședinței, Iordache a spus că guvernul are dreptul să suplimenteze această ordine de zi. În ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale a fost păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, a mai spus ministrul. Iordache nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliștilor legate de potențialii beneficiari ai acestor modificări, printre care s-ar număra și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Duminică seară, în jur de 100.000 de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din România, pentru a protesta împotriva acestor modificări legislative.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

1 minut ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

32 de minute ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

16 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

17 ore ago