Intai avertizati, apoi arsi la buzunare! Taxa pe paragina va fi aplicata la Timisoara doar din 2018

Proprietarii de clădiri istorice primesc o păsuire până în 2018, an din care vor fi obligați să achite taxa pe paragină. Pentru a nu spune cumva că n-au știut că sunt pasibili de această „amendă”, ei vor fi notificați, unul câte unul, de Primăria Timișoara. Întâi trebuie terminat inventarul de ruine cu pretenții.

Proprietarii de clădiri degradate din Timișoara nu plătesc în acest an mult discutata taxă pe paragină. Asta se va întâmpla doar din 2018, după ce fiecare dintre ei va primi o notificare prin care va fi anunțat care îi sunt obligațiile care îi revin pentru că deține un astfel de imobil și ce se poate întâmpla dacă îl lasă în paragină. Primarul Nicolae Robu a anunțat că Direcția de Urbanism a finalizat modelul de notificare care urmează să fie trimis celor care dețin clădiri istorice. Aceștia trebuie să obțină aviz de construcție, să tocmească o firmă care să execute lucrările și apoi să facă recepția. Notificarea le reamintește proprietarilor și care sunt facilitățile pe care le oferă municipalitatea, dar și care sunt amenzile pe care le vor primi, în cazul în care se constată că lucrările de reabilitare nu sunt executate corespunzător. Acesta este modelul de notificare.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai importanți deținători de clădiri istorice este Primăria Timișoara. În toamna lui 2016, chiar de pe imobilul de pe CD Loga 1 au căzut elemente de decor, astfel că au fost chemați să intervină pompierii, ca să dea jos tot ce părea în pericol de prăbușire. De amendă pentru neîntreținerea proprietății nu s-a pus, desigur, problema. Primarul Robu explică de ce și susține, în același timp, că municipalitatea se va ocupa mai mult de clădirile sale. „Nu vom cădea într-un asemenea absurd, încât să ne amendam pe noi, pentru că banii pe care îi plătim tot la noi vin. Ar fi chiar ridicol. Suntem o instituție responsabilă, care își demarează proiectele așa cum cere legea pentru reabilitarea tuturor clădirilor cu probleme. Toate imobilele din proprietatea noastră intră în atenția noastră”, a declarat edilul.

Practic, în 2017, municipalitatea, prin Direcția de Urbanism, va face un „inventar” al clădirilor cu probleme, ai căror proprietari vor fi anunțați că au obligația să intervină. Apoi, pe baza unor criterii stabilite de CL, se va face un punctaj, se va vedea care imobile sunt neîngrijite și va fi emisă o hotărâre de consiliu local, iar impozitul majorat va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

46 de minute ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

57 de minute ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

4 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

5 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

6 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

8 ore ago