Categories: EconomicUltima ora

Timisul, pe locul 4 in topul turistilor straini care au vizitat Romania

Peste 100.000 de turiști străini au venit, anul trecut, în județul Timiș. Este o creștere de peste 10 procente față de 2015, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Cei mai puțini străini, doar ceva mai mult de 1.200, au ales județul Teleorman!

România a fost vizitată, în 2016, de aproximativ 2,5 milioane de turiști străini. Conform Institutului Național de Statistică, Bucureștiul a a atras aproape jumătate dintre aceștia, restul fiind împărțiți între celelalte județe. Capitala a fost vizitată de peste un milion de străini, Bucureștiul câștigând peste 112.000 de turiști noi față de anul precedent. Urmează în top Brașov, cu o creștere de 11,35%, Sibiul, cu un plus de 29,23%, și Timișul, cu o creștere 10,48%. INS, în Timiș au venit, în 2016, 101.048 turiști. Constanța, cu litoralul său, a atras numai 61.000 de străini, mai puțini decât în judete precum Prahova, Mureș sau Bihor. Județele vizitate de cei mai puțini turiști sunt Ialomița – 3.044, Vrancea – 2.337, Giurgiu – 2.014, Botoșani – 1.957 și Teleorman – 1.230.

La Timișoara s-a constituit, în urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Consultativ în domeniul Turismului, care va funcționa pe lângă primărie. „Creșterea constantă a numărului de turiști în Timișoara, în ultimii ani, prognozele optimiste cu privire la acest domeniu, generate de obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar și de investițiile în spațiul public și accesibilitate din ultima perioadă, generează noi provocări. (…) O strategie de turism la nivelul municipiului, dezvoltată într-un mediu participativ, devine obligatorie, ca document de sine stătător, în plus față de capitolele dedicate din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană”, se arată într-un document ce însoțește o hotărâre adoptată recent de consilierii locali. Din această structură pot face parte președinți sau reprezentanți ai organizațiilor cu activitate în domeniul turismului, operatorii economici care activează în turism, unități de învățământ sau instituții cu activitate în acest domeniu. Înscrierea se face prin adeziune scrisă, depusă în document original la Registratura Primăriei Timișoara Principalele domenii de lucru abordate de CCT sunt: brandul orașului, strategia turistică, marketing, promovare și informare, patrimoniu turistic și cultural, dezvoltarea infrastructurii turistice, parteneriate și voluntariat, perfecționare profesională, categorii de turism – cultural, de afaceri, de recreere, sportiv, enologic etc., turism și inovare/noi tehnologii.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

4 minute ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

9 minute ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

29 de minute ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

39 de minute ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

57 de minute ago