Categories: Zâmbete amare

Relatia Dragnea – Grindeanu, de la rosii la Bombonica. Se intoarce premierul acasa?

Escamotate mult timp, relațiile tot mai reci între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu nu mai pot fi ținute sub obroc. Tot mai multe declarații și întâmplări arată pe zi ce trece mai limpede că lunile de miere între președintele PSD și premierul PSD s-au cam acrit. Dacă un timp, Dragnea se mulțumea să-l atace pe Grindeanu indirect, prin televiziunile de casă ale PSD (Antena 3 și RTV), acum o face frontal. Întrebat nu cu puțin timp în urmă de jurnaliști dacă anunțata remaniere a guvernului înseamnă și îndepărtarea premierului, Dragnea n-a zis nici da, nici ba, încercând însă o glumiță: „Unde v-ați dus? Stați că vorbeam de roșii”. Roșii care probabil nu vor ajunge bulion până la terminarea războiului fratricid.

Și mai recent, presa centrală a relatat că, la o întâlnire informală la care au fost prezenți amânoi, Dragnea și Grindeanu nu și-au vorbit deloc. Doar în final, liderul PSD a mai încercat o ironie, solicitându-i premierului „o audiență când are timp”. Neverificat, se vorbește că și turbulenta și de multe ori mahalagioaica Olguța Vasilescu l-ar fi atacat la modul suburban pe Grindeanu, iar apoi a plecat cu Dragnea în turneu electoral prin județele Olteniei. Atacurile președintelui PSD la adresa guvernului au continuat mai mult sau mai puțin voalat. „Avem putere legislativă aproape 100% și o putere executivă, o putere guvernamentală într-un procent mai mic din păcate”, a spus, de exemplu, chiar luni, Dragnea la Antena 3.

Dacă Grindeanu s-a mulțumit o bună perioadă cu postura de încasator, miercuri a reacționat brutal. Chiar extrem de brutal. Este vorba de adresa semnată de Grindeanu prin care guvernul avizează negativ o excepție de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Dragnea la CCR. Un document care nici măcar nu era obligatoriu. Unii au încercat să spună c-a fost o greșeală, că Grindeanu a semnat ca primarul. O fi, dar oricum lucrurile ies prost aici. Mai ales că în dosarul în cauză, pe lângă fosta sa soție, e implicat și Liviu Dragnea.

Așadar, din acest moment, nu mai vorbim de lupte duse în culise. Săbiile au fost scoase pe masă. Ori Dragnea, ori Grindeanu. Ce arsenal are fiecare? Primul are (încă) majoritatea partidului alături de el, plus pe Tăriceanu și ALDE. Al doilea are resursele materiale date de guvernare, resurse cu care ar putea să atragă oameni din tabăra lui Dragnea. Grindeanu mai are și legea de partea sa. Da, trebuie și „cojones” pentru asta, dar nu te duci la luptă tremurând de frică. Fiindcă, dacă nu vrea să demisioneze, n-o face și basta, deoarece e greu de presupus că PSD va iniția o moțiune de cenzură împotriva propriului premier. Da, poate exista o demisie în bloc a miniștrilor, dar câți dintre ei vor pleca de bună voie?

E clar, Grindeanu are în față războiul vieții, unul de totul sau nimic. Pentru el, celebra vorbă a lui Nietzsche se aplică mai bine ca niciodată: „Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”. Ieșit învingător din lupta cu Dragnea, va avea un viitor politic fructuos. Înfrânt și revenit acasă, la Timișoara, în scurtă perioadă de timp, va ajunge mai rău decât Ponta. Adică un chibiț de pe margine. Și nici măcar n-are verbul lui Ponta. Fiindcă, deși acum controlează puternic filiala PSD Timiș, nu puțini sunt cei care se vor reorienta în filială în cazul în care se va întoarce înfrânt de la București. Plus că nu va mai avea nici funcție administrativă. Oricum, vin vremuri interesante.

P.S. În timp ce în PSD războiul e tot mai mare, PNL, în loc să profite, s-a înfundat într-o campanie internă, în care miza susținătorilor unuia sau altuia dintre candidați pare a fi locurile de europarlamentari.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

42 de minute ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

4 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

7 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

8 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

9 ore ago