Categories: SănătateUltima ora

Cardiologia de la Padurea Verde, in stop cardiac! Niciun ban de investitii in doi ani, canicula in salile de operatie

Se întâmplă în România: chirurgii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara nu pot intra în sala de operație din cauza caniculei! Aparatele de climatizare sunt defecte și, în plus, lipsesc materialele sanitare. Spitalul este finanțat de Ministerul Sănătății, care ignoră însă, de ani buni, toate solicitările de la Timișoara.

Suntem în 2017, dar, în sălile de operație de la Institutul Cardiovascular din Timișoara, aparatele de climatizare au peste 20 de ani și acum sunt defecte. Temperaturile în secția de Terapie Intensivă ajung și la 29 de grade. „Personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în câmpul operator. Pentru pacienţi, disconfortul duce la vasodilatație şi pierderea de lichide. Este o problemă veche, sesizată în repetate rânduri atât conducerii institutului, cât şi Ministerului Sănătăţii. Acest tip de climă nu poate fi reparată şi întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de Climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile de operaţii. Acum, când temperaturiile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute”, susțin dr. Marian Gașpar, șef Secţie Chirurgie Cardiovasculară, și dr. Petru Deutsch, șef Secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.

Probleme cu clima sunt şi în Secția de Terapie Intensivă, unde temperaturile ajung și la 29 de grade Celsius, deși n-ar trebui să depășească 20 de grade. „Aparatele de analize, ASTRUP, nu mai funcţionează în aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este climă centralizată, renovată în urmă cu doi ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanței proaste. În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat. Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru Sterilizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare ministru al Sănătății fonduri să dotăm sălile cu mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar, pentru a opera în condiţii mai bune. De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani. Sălile de operaţie noi, un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru Sterlizare au rămas tot goale, nefolosite”, spun cei doi medici. Din spital lipsesc și medicaţia anestezică, heparina, protamina, antibioticele, seringile și pansamentele, pentru că au fost epuizate DRG – pacienţi internaţi în spitalizare continuă tip acuţi.

„Numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi, 830/an, cât am făcut în 2009, la 600-700/an. Mereu auzim că am depăşit numărul de operaţii alocate pe lună. Pacienţii şi urgenţele nu vin după contractele cu Casa de Asigurări. Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţii pacienţii cardiaci. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează 16 ore pe zi, iar de cel de-al treilea, instalat de un an, venit pe fonduri europene, prin Academie, nu se atinge nimeni pentru că este pentru «cercetare»”, transmit doctorii. În această săptămână, angiograful a intrat oricum în revizie, iar pacienţii cu infarct și urgenţele sunt trimiși în Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş sau Iaşi.

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare, dr. Constantin Luca, recunoaște că sunt probleme și susține că, în ultimii doi ani, spitalul nu a primit de la Ministerul Sănătății niciun lei pentru investiții. „S-a stricat clima, s-a stricat de aseară, va fi separată după-amiază. Este foarte veche, de la construcția spitalului până în prezent. Am cerut de mai multe ori bani, dar, în ultimii doi ani, nu am primit niciun leu pentru investiții. Vom repara așa cum am reparat-o de cele mai multe ori. Trebuie înlocuită. Am depus actele an de an la minister”, a declarat dr. Luca.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

51 de minute ago

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

2 ore ago

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 26 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 26.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

14 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

15 ore ago