Peste 2.400 de copii au început, luni, școala la Colegiul Național Bănățean. E primul an în care școala este în proprietatea primăriei. Au fost multe emoții și de această dată sub platanii imperiali, iar episcopul vicar Paisie Lugojanu i-a dojenit pe copii din prima zi. Pentru că… făceau gălăgie!
Luni, în prima zi de școală, la festivitatea de deschidere au fost primarul Nicolae Robu, deputații Bianca Gavriliță (PSD), Adrian Pau (PSD) și Marilen Pirtea (PNL), consilierul local Cristian Dolecek și cel local Gabriela Popovici, dar și episcopul vicar Paisie Lugojanu. Prelatul i-a dojenit pe copii. „Când cineva vorbește și cineva nu ascultă arată că omul în ziua de azi nu mai ascultă. Se pune problema dacă cei de astăzi mâine vă vor asculta pe voi înșivă. Trăim în vremuri în care când principiile unei societăți creștine sunt puse la îndoială și trebuie să ne punem întrebarea unde or să trăiască și or să crească copiii noștri. Și profesorii, și părinții sunt cei care îi modelează pe copii, părinții din calitatea de născători de copii, iar dascălii din calitatea de formatori”, a spus Paisie.
Directorul Sorin Ionescu a vorbit apoi despre cei doi platani din curtea Colegiului Bănățean, la umbra cărora a zăbovit fiecare absolvent al prestigiosului liceu. Cei doi arbori, plantați de însuși Împăratul Franz Joseph, au rămas, peste ani un „simbol al trăiniciei și al cumințeniei”. Au vorbit apoi două absolvente cu care CNB are de ce să se mândrească: Ansira Dinu, care a luat singurul 10 curat la bacalaureatul din acest an, acum studentă la Medicină, și Iulia Florișteanu, care va învăța de acum încolo la Oxford.
Peste 100.000 de copii au început luni anul şcolar în Timiș. În total sunt 4.198 de clase în învățământul de stat, unde vor învăţa 97.530 de elevi și preșcolari. În învățământul privat sunt 242 de clase, cu 6.024 elevi. Sunt 594 de unități de învățământ, din care 579 unități de învățământ de masă, 9 sunt unități de învățământ special, un palat al copiilor, un club al copiilor, trei cluburi sportive școlare și un centru de excelență. La acestea se adaugă 40 de unități de învățământ privat și un centru județean de resurse și asistență educațională. În mediul rural sunt cele mai multe unităţi, 390, iar 204 sunt în oraşe. În Timiș sunt 9 unități de învățământ neautorizate, din care pentru două, grădinițele cu program normal din Ivanda și Folea, nu există soluții de remediere a problemelor.
A urmat la microfon primarul Nicolae Robu, care a vorbit despre cât de bună este școala la CNB, dar și despre… viața de corporatist! „Este o bucurie de fiecare dată să particip la astfel de ceremonii. Acest sunet scos de copii, de la cei mai mici până la cei mari, prin integrarea a ceea ce generează fiecare este minunat. Este o mare satisfacție că am reușit să aducem în patrimoniul public acest campus în integralitatea lui și de acum înainte vom avea și dreptul să investim. Colegiul Național Bănățean este o școală de excelență, cu care ne mândrim, a dat societății oameni valoroși, s-a întâmplat așa pentru că mereu școala aceasta a fost slujită de profesori bine pregătiți și cu pasiune pentru nobilă meserie (…) Un singur lucru vă spun: de ce credeți că sunt prezente în România atâtea și atâtea companii de top mondial? Pentru energia electrică pe care o găsesc la prizele noastre? Nu, oameni buni, pentru calitatea umană, pentru ceea ce produce școala românească și lucrul acesta trebuie să-l spunem răspicat (…) Toate companiile sunt binevenite aici, dar au o datorie de care nu se achită, față de școli și comunitatea locală. Sper să-și schimbe mentalitatea”, a spus Robu.
A fost primul an în care campusul Colegiului Național Bănățean este în proprietatea primăriei. Clădirile au fost cumpărate de municipalitate de la Ordinul Călugărițelor de Notre Dame, iar plata se va face în rate trimestriale. Prețul: 4,6 milioane de euro. Directorul Sorin Ionescu spune că prioritatea, în acest an, sunt reparațiile într-un corp de clădire în care nu s-a investit nimic de peste șase decenii. „Prioritară pentru noi este renovarea corpului de clădire de pe Bd. Dragalina, unde nu s-au mai făcut lucrări de reparații de peste 60 de ani. Cel puțin partea de instalații este complet depășită și avem nevoie urgentă de lucrări de modernizare în acea clădire. Ce este foarte important este că, în cazul în care vom ajunge la lucrări de reparații, nu trebuie mutați copiii, pentru că ne descurcăm cu spațiul de aici. Dacă va fi nevoie, se va merge în două schimburi, dar vom face cu drag acest sacrificiu, știind că școala va fi modernizată”, ne-a declarat Ionescu.
Au început școala, luni dimineață, la Colegiul Național Bănățean, 2.416 elevi, cu 60 mai mult decât anul trecut. Cei mai emoționați și mai nedumeriți au fost piticii din clasa pregătitoare. S-au înghiontit, au chicotit și… au căscat pe rupte, sub privirile amuzate ale învățătoarelor și cele puțin îngrijorate ale părinților.
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…