Categories: Politicieni

A murit Mircea Ionescu Quintus

Mircea Ionescu Quintus, fost președinte al Partidului Național Liberal, a murit vineri, la vârsta de 100 de ani. Născut în 1917, el s-a înscris în PNL la 19 ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi senator.

Mircea Ionescu Quintus s-a născut în 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti și s-a înscris în PNL pe când avea numai 19 ani. În al Doilea Război Mondial a luptat pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, în Cehoslovacia, în Munţii Tatra. A stat apoi mai mulţi ani în lagăre, inclusiv la Canalul Dunăre – Marea Neagră, iar în 1954, când a fost eliberat, a fost racolat de Securitate. Mircea Ionescu Quintus a spus ulterior că nu a avut puterea să refuze, dar că nu a deranjat pe nimeni prin declaraţiile date Securităţii. După 1989, s-a înscris în proaspăt reînfiinţatul Partid Naţional Liberal, iar în 1990 a intrat în Camera Deputaţilor. Din octombrie 1991 şi până în noiembrie 1992 a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan. În februarie 1993, la câteva luni după dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, Quintus a câștigat președinția partidului în fața lui Radu Câmpeanu, funcție pe care a ocupat-o până în 2001. Din 2002 era preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal.

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul Naţional de Coordonare al PNL de la începutul lunii martie. În aceeași lună, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Mircea Ionescu Quintus a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în rang de ofițer, de către președintele Klaus Iohannis.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 minute ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

20 de minute ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

48 de minute ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

O oră ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

2 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

14 ore ago